Koeman-effect verdwijnt als sneeuwvlokje voor de zon

16-11-2009 16:45

Als voetballer was hij onfeilbaar. Een fenomeen. Hij hoorde bij de succesgeneratie van ’88 die Europees kampioen werd in West-Duitsland. Hij heeft bij alle Nederlandse topclubs successen gehad en overal was hij als speler zeer geliefd. In de jaren ’90 kwam hij uit voor het grote Barcelona en ook daar werd hij op handen gedragen. Sneeuwvlokje, werd hij liefkozend genoemd. Het rossige dikkerdje uit Zaandam met zijn geweldige traptechniek. Ronald Koeman. Hoe anders vergaat het Koeman als trainer.

Trainerscarrière

Na zijn loopbaan als speler, kwam Koeman in de technische staf van het Nederlands Elftal onder Hiddink. Kort daarna werd hij assistent van Van Gaal in Barcelona en kreeg hij de leiding over Barça B. Na een paar jaar kwam er een aanbieding vanuit Nederland om hoofdtrainer te worden van Vitesse. Mede dankzij Van Gaal werd hem geen strobreed in de weg gelegd en kon hij dan eindelijk aan de slag als hoofdcoach. Bij Vitesse behaalde hij een zeer knappe vierde plek en na een jaar kon hij aan de slag bij Ajax. Bij Ajax won hij de beker en werd hij twee keer Landskampioen. Maar in zijn laatste jaar kwam het tot een aantal botsingen. Met zowel spelers als zijn Technisch Directeur Louis van Gaal. Diezelfde Van Gaal die altijd de hand boven zijn hoofd heeft gehouden en onlangs nog hard uithaalde. Er werd hem verweten dat hij te veel zijn eigen plan trok en vanuit de spelersgroep kwamen er klachten dat Koeman niet goed met de jonge jongens om kon gaan. Een stuitend voorbeeld hiervan is de vermeende ruzie tussen sterspelers Van Der Vaart en Zlatan. Koeman kon het niet oplossen en Van Gaal moest tussenbeiden komen. Dit resulteerde in de verkoop van Zlatan. Vanaf dat moment gleden zowel Ajax als Koeman af. Hij kreeg het team niet meer op de rails en dit leidde er toe dat hij ontslag nam.
Niet lang daarna ging hij aan de slag bij Benfica. Hij pakte wel nog de Portugese Supercup, maar een jaar later ging hij toch weer weg. Terug naar Nederland, naar PSV. Ook met PSV werd hij op het nippertje kampioen, nadat er in de winterstop een veilige voorsprong van 11 punten uit handen werd gegeven. Het jaar erop startte hij ook weer als hoofdcoach van PSV, maar na twee maanden kwam er de trein naar Valencia, en die moest hij nemen. Maar ook het avontuur bij Valencia mislukte. Hij pakte wederom een prijs, maar dat was niet voldoende voor de achterban.

Het Koeman-effect

Sinds het begin van deze voetbaljaargang is Koeman actief in Alkmaar bij de huidige Landskampioen AZ. En AZ verkeert niet in goede doen. Hoofdsponsor DSB ging in oktober failliet en de vorm van de kampioensploeg is ook ver te zoeken. Het is zeker geen makkelijke taak om een succesformatie onder je hoede te nemen, maar het is weer typerend dat de spelers van AZ geen schim meer zijn van wat ze vorig jaar waren. Stijn Schaars is vervallen tot een grijze muis, Maarten Martens valt niet eens meer op en ook de vorig jaar zo solide verdediging laat dit jaar te veel gaten vallen. En dat is waar het nu om draait. Koeman weet niet om te gaan met spelers en vooral niet met vedettes. En hij maakt ze ook niet beter. Ja, statistisch gezien is Koeman een prima coach. Overal waar hij traint, pakt hij wel een prijs. Maar het Koeman-effect is te snel voorbij. Zijn grote droom is om de hoofdmacht van zijn grote liefde Barcelona te trainen. Maar de trein naar Barcelona heeft vooralsnog een vertraging van onbepaalde tijd.

CC-Foto: Paul Blank