ThePostOnline

Luisteren naar het volk

18-11-2009 11:37

Zo rond de gemeenteraadsverkiezingen gaan omroepen weer de wijken in. Op radio1 was een dezer dagen een korte reportage te horen waarin men ook in Venlo de wijken in ging. Daar is er vandaag een herindelingsverkiezing én het is natuurlijk de heimat van Geert Wilders. In de uitzending was weer eens een boze burger te horen, de favoriete hobby van radiolieden sinds Fortuyn. Wat ze zelf doen wordt nooit gevraagd.

Ja, en die politici moeten luisteren, want ze luisteren nooit naar het volk. Ze doen maar wat in de achterkamertjes. Daarom stemmen mensen Wilders.

De rest kunt u zelf wel invullen. Het geluid van de ontevreden burger is tegenwoordig genoegzaam bekend. Zelden wordt er gekeken wat die burger zélf doet. Want er zijn zat mogelijkheden.

Om te beginnen kan iedereen lid worden van een politieke partij in zijn of haar gemeente. Dan kun je je stem laten horen. Misschien niet ieders favoriete hobby, soms frustrerend, maar het kan wel. Daarnaast zijn er talloze inspraakavonden over allerlei plannen, van de aanleg van nieuwe parken tot het herinrichten van de binnenstad. Wethouders komen nauwelijks meer aan besturen toe, omdat ze iedere week “de wijk in gaan”. Van gemeenteraadsleden wordt verwacht dat ze een netwerk hebben en ook zij gaan de stad in. Dat is allemaal goed, prima en het hoort ook zo. Het betekent wel dat er genoeg mogelijkheden zijn om je stem te laten horen. En waarom zouden die politici niet goed luisteren? Het zijn ook maar gewoon burgers , burgers die wél hun nek uitsteken.

Dat is wat anders dan 1 op 1 luisteren naar de burger. Dat kán niet en dat is niet de taak van de volksvertegenwoordiger. Stel de gemeente wil een weg bouwen. Burger A zegt niet hier, burger B zegt niet hier, en vervolgens zou je, als je wel naar de burger luistert, nergens een weg aan mogen leggen. Het volk is immers een kakofonie aan stemmen. Heden ten dage lijkt echter alleen naar ontevredenen geluisterd te worden. Een volksvertegenwoordiger moet wel luisteren, maar eigenstandig beslissen. Harry Borghouts had dan ook gewoon gelijk, gisterenochtend in zijn oproep: “”Volksvertegenwoordigers moeten een sterke ruggengraat hebben.” En de burger moet z’n best doen.