Marianne Thieme en het ware geloof

24-12-2009 19:33

Op Radio 1 kun je alles verwachten. Hakkelende verslaggevers die de Nederlandse politiek duiden door de krant voor te lezen en oneindig veel open deuren in te rossen bijvoorbeeld. Of correspondenten die achter hun bureau de lokale kranten spellen en niet verder komen dan de Starbucks of de McDonald’s op de hoek. Of andere meisjes en jongens die hun snuffelstage gebruiken om te gaan snuffelen op de Gaza-strook en daar een repo van 30 minuten van mogen maken, omdat wie ‘peanuts’ betaalt ‘monkees’ aantrekt.

In de ochtend switch ik om kwart voor 10 trouw van Radio 1 naar BNR als er een juffrouw op een opgefokt toontje leuk probeert te zijn als Nurks. In het medisch programma aan het begin van de middag heeft een verslaggeefster al eens uitgebreid beschreven welk een dierenrijk zich ontwikkelde achter haar schaamlippen. Nooit geweten dat er zoveel jeukende schimmels zijn. Presentator Jan Mom hoogstwaarschijnlijk ook niet. Radio 1 is overigens weer niet slecht in de actuele nieuwsverslaggeving. Dat dan weer wel.

Actieradio
Het mag allemaal. Maar dezer dagen is Radio 1 actieradio geworden. Maar eerst dit: ik ben zeer voor het milieu en het welzijn van de dieren. Eet zeer minimaal vlees, omdat ik zeer snap dat dierenwelzijn iets is wat je in ieder geval serieus dient te nemen. Politici als Diederik Samsom en zijn grote voorbeeld Al Gore neem ik ook serieus en lach om de milieupraatjes van de PVV. Een milieuscepticus als Simon Roozendaal van Elsevier kan ik ook volgen. Dit vooraf.

Marianne Thieme heb ik nooit serieus genomen. Zeker niet na die mallotige Kamervragen over het welzijn van de goudvissen. Een ongevaarlijke gek dacht ik tot vanmiddag. Het zelfde met milieuprofessor Lukas Reinders die al sinds de jaren ’60 op zure en nasale toon de wereld voor het laatst waarschuwt. Ook ongevaarlijk en een tikkie gek. Maar vanmiddag vlogen bij de heer Reinders en mevrouw Thieme de maskers van de hoofden. De NOS had in het kader van god-weet-wat besloten om twee uur lang het duo Reinders/Thieme en een mij onbekende heer de microfoon te geven. Deze mij onbekende heer heeft te maken met het onder water zetten van delen van ons land. Ieder zijn hobby.

Naaimachinemotor
Nou, dat werd hoogstaande prietpraat. De presentator leverde het arrogante duo Reinders/Thieme de voorzetten op maat en dat gaf zo een onthullend inkijkje in de groene maar verziekte breinen van deze graseters. Het ware evangelie is dat van de veganist die in een Toyota met naaimachinemotor rondrijdt. Het is “zij” tegen “wij” en de Nederlander die niet zijn biefstukje laat staan of zijn gazon gaat leeggrazen en zich niet verplaatst in iets groens is van het minderwaardig soort en dient met gezwinde spoed bekeerd te worden tot het ware geloof. Zelden heb ik zulke hooghartige teksten horen verkondigen als vanmiddag uit de mond van Marianne Thieme die de genietende Nederlanders het liefst zou willen verbannen naar een goudvissenkom. En dan zonder voedsel laten verzuipen. En de onbekende Radio 1 –presentator was uitstekend klapvee bij al dit hooghartigs. Geen enkele kritische kanttekening. Alleen hijgerige instemming.

Kerstavond
Deze mevrouw Thieme is van het ware evangelie en schuift op kerstavond natuurlijk weer aan bij haar Zevende Dag Adventisten. Het kerkgenootschap dat homo’s uitsluit en alles wegheeft van een sekte.

Marianne Thieme is de nieuwe God. En wie haar niet volgt zal gegeseld worden. Wat een naar mens.

CC-Foto: Roel