ThePostOnline

De waarde van verontwaardiging

21-01-2010 16:33

Voordat de Wildersaanhanger in de studio van Pauw & Witteman zijn gedachten in woorden om weet te zetten en op het punt staat om die aan de buitenwereld kenbaar te maken, valt ’s lands meest uitgesproken misdaadverslaggever Peter R. de Vries hem bruut in de rede. In een niet te stuiten woordenstroom vat hij zijn mening over Geert Wilders samen in een een betoog dat eindigt met de conclusie dat alle volgers van die politicus dom zijn. Dit onbeschofte en beledigende gedrag wordt onthaald met applaus uit het publiek, vermoedelijk vanuit de coulissen in gang gezet door P&W-regisseur en klapvee-trigger Bert van der Veer.

Even later wordt er niet eens besmuikt, maar gewoon hardop gelachen door de heren P&W om een filmpje van Rutger Castricum (GeenStijl TV), waarin de gemiddelde PVV-demonstrant die bij de rechtbank van Amsterdam verscheen om het op te nemen voor zijn Blonde Leider genadeloos wordt weggezet als lomp, achterlijk of anderszins niet helemaal bij de pinken. Nou valt niet te ontkennen dat Castricum in een paar shots en met een paar vragen een werkelijk schokkend laag niveau bij de gemiddelde demonstrant weet bloot te leggen, maar dat is niet het punt. Het probleem is dat de lacherige verontwaardiging bij de VARA-coryfeeën selectief is.

Hanekammen en herdershonden
Pauw en Witteman, verbaal versterkt door Peter R. de Vries, proberen te ‘bewijzen’ dat alle PVV-sympathie van een stuitend simplisme is. Maar waarom zitten deze heren nooit eens besmuikt-verontwaardigd te lachen om beelden van een krakersdemonstratie? Want een bonte stoet hanekammen, lichaamsverminkingen, gescheurde panties en herdershonden-waar-de-kale-plekken-in-vallen geeft net zo min een betrouwbaar of geloofwaardig beeld als een optocht van bloempotkapsels, te dikke huisvrouwtjes en schreeuwende Haagse straatvegers. Met andere woorden: de kreet ‘Kraken Moet!’ op een spandoek is net zo dom en inhoudsloos als de slagzin ‘Linkse Elite + Islam = Dicatuur’.

Stapje hoger: wat te denken van een demonstratie van antiglobalisten, waarbij auto’s in brand vliegen, ruiten sneuvelen en agenten gewond raken? Dan richt de collectieve VARA-verontwaardiging zich op de ME die probeert om de orde te handhaven, want die antiglobalisten slopen tenslotte auto’s en personen voor een hoger doel. En dan mag het. Geen kwaad woord over die criminele, vandalistische geweldszoekers en niemand die GroenLinks- of PvdD-stemmers meteen allemaal als geweldsverheerlijkende terroristen bestempelt. Terwijl de overheid daarnaast zogenaamd niet weet welke linkse milieuterroristen aanwezig waren en wie er dus opgepakt moeten worden, weet chronisch eenzijdig berichtend VARA-forum JOOP.nl ons wel feilloos te vertellen welke extreem-rechtse miskleumen het in Amsterdam voor het vrije woord van Wilders op stonden te nemen.

‘Homo’s uit Polen?’
Het punt is dat het doorgaans altijd de simpelste idiote zijn die opduiken bij een demonstratie, of het nou om een ‘links’ of een ‘rechts’ doel gaat. Beelden schieten te binnen van een demonstratie van de Jonge Socialisten, toevallig ook gemaakt door GeenStijl TV, die zich verzameld hebben bij de Poolse ambassade om te demonstreren voor homorechten. In Teletubbie-pakken, met de goed beargumenteerde kreet ‘Homo’s uit Polen? Polen uit de EU’. Ze laten zich door Castricum gewillig voor zijn karretjes spannen om Teletubbie-geluiden te maken [] terwijl je de Poolse ambassadeur van achter het ambassaderaam bijna kunt hóren denken dat dit soort gedrag dus precies de reden is waarom de Polen niet zo dol zijn op handtasjes. Natuurlijk moet Polen homo’s gelijk behandelen, maar de manier waarop de Jonge Socialisten hun punt probeerden te maken, is inhoudelijk van hetzelfde kermisklantenniveau als de man die in Amsterdam ‘Omdat ik een mening heb, godverdomme!’ in de roze microfoon brulde. Niemand, echter, die PvdA-aanhangers meteen allemaal als zwakzinnige nichten bestempelt.

Psychische stoornissen

Maar is er uit naam van de Blonde Leider al een Marokkaan de wijk uit gepest, of zijn er agenten mishandeld omdat iemand zich in de vrijheid waar Wilders luidkeels voor staat beperkt voelde? Nee. Marokkaanse straatschoffies gebruiken de populariteit van Wilders eerder als excuus om zich te blijven misdragen, want ja, iedereen heeft blijkbaar toch al een hekel aan ze. De linkse kerk vergoeilijkt dat gedrag ook nog eens door doodleuk te stellen dat crimineel gedrag bij allochtonen veroorzaakt wordt door onbehandelde psychische stoornissen. Maar optreden en handhaven, ho maar. Het is veel beter om de schuld aan Wilders en zijn domme gevolg te geven.

Get Microsoft Silverlight

Maar dat domme Wildersgevolg bij de Amsterdamse rechtbank stáát er tenminste wel, om hun waarden en die van hun politieke voorman te verdedigen, terwijl Pauw, Witteman en Peter R. enkel uitkomen voor hun verontwaardiging. Ook dat is een vorm van stuitend simplisme.

Bart Nijman is niet per definitie voorstander van het gedachtengoed van Geert Wilders, maar stoort zich wel mateloos aan de eenzijdige berichtgeving over standpunten die afwijken van de ons opgedrongen norm.