ThePostOnline

Mexicaans seksschandaal helpt homohuwelijk

19-03-2010 14:04

Dat homo´s al een week in Mexico Stad kunnen trouwen, is geen nieuws meer. Dat de katholieke kerk zich er al een week angstvallig stil over houdt, is dat zeker wel. Tot voor kort schreeuwden bisschoppen, gelovige politici en kerkelijke organisaties nog om het hardst dat het homohuwelijk een bedreiging van het gezinsleven, de nationale moraal en (natuurlijk) onze kinderen is. Nu lijkt het alsof het homohuwelijk plotseling alom geaccepteerd is. Dat is natuurlijk niet zo. De gestaalde kaders van de Mexicaanse katholieke kerk haten het homohuwelijk nog net als altijd. Ze hebben echter voorlopig geen recht van spreken meer.

Onzedelijk legioen
Europa is al een tijdje in de greep van allerlei seksschandalen omtrent katholieke priesters. Daar zijn we met zijn allen zo druk mee bezig, dat we bijna zouden vergeten dat er ook nog katholieken aan de overkant van de oceaan wonen. En die hebben natuurlijk weer hun eigen schandalen. Neem het Legioen van Christus, een van de grootste priesterordes van Mexico. De congregatie werd opgericht in 1941 door Marcial Maciel (overleden in 2008). Een vlijtige priester was hij zeker, want na zestig jaar heeft de organisatie meer dan 70.000 leden, ruim duizend priesters en honderden scholen in Noord- en Zuid-Amerika. Toch had hij, zo bleek de laatste weken, tijd genoeg om in meerdere landen zes kinderen te verwekken, die te misbruiken en tussendoor ook nog een groot aantal studenten aan zijn seminaries onzedelijk te betasten.

Het schandaal volgt hetzelfde patroon als overal: slachtoffers komen uit de anonimiteit en eisen schadevergoeding en Rome prevelt iets over ´een onderzoek instellen´ en dat ´wraak nemen niet de juiste oplossing is´ (klinkt bekend?). Mexico, waar 90 procent van de bevolking katholiek is, verwacht niet anders dan dat er de komende jaren nog vele vergelijkbare gevallen in de openbaarheid zullen komen.

Hé, da´s nou vervelend. Net nu de bisschoppen in Mexico zich wilden opwerpen als de ´hoeders van moraal en gezin´ en een groot offensief tegen het homohuwelijk wilden beginnen. Dat wordt nu natuurlijk lastig. Het imago van de goede, beschermende hand is lastig serieus te nemen als de Mexicanen diezelfde hand jonge seminariestudenten onzedelijk zien betasten.

Cultuuroorlog
Door net op dit moment met hun verhaal te komen, helpen de slachtoffers van het seksschandaal rond Marcial Maciel dus onbedoeld ook de voorvechters van het homohuwelijk in Mexico. De Washington Post schreef vorige week nog dat Mexico met het homohuwelijk een nieuw slagveld wordt in de culture war tussen liberaal en conservatief. Als dat zo is, dan zijn de conservatieven al voor de eerste charge in hun eigen mijnenveld gelopen. Haalde de kerk tussen december (toen de deelstaatregering van Mexico Stad het homohuwelijk legaliseerde) en maart nog de voorpagina´s door vurig tegen de nieuwe wet te pleiten, nu gaan de koppen nog slechts over Maciel en wat er nog meer zou kunnen komen.

Vorige week donderdag was ik even bij de feestelijkheden in Mexico Stad rond de eerste afgesloten homohuwelijken. Een advocate die er als voorstander protesteerde zei dat homo´s in Mexico nog een lange strijd voor de boeg hebben om de tegenstand van het lijf te houden. Wellicht valt het mee. Met zulke tegenstanders heb je geen voorstanders meer nodig.