Uitschrijven bij de kerk doe je zo

23-03-2010 16:21

Geachte R.K. Ledenadministratie, hierbij wil ik u verzoeken mij uit te schrijven als gelovige, mijn gegevens geheel te verwijderen uit uw administratie en mij hiervan een afschrift te sturen. Voor de volledigheid treft u bijgaand een kopie van mijn legitimatiebewijs aan. Vanuit mijn Rooms-Katholieke opvoeding ben ik gedoopt, gecommuniceerd en gevormd, maar persoonlijk heb ik nooit in het bestaan van een hogere macht in welke vorm dan ook geloofd.

Derhalve zie ik voor mijzelf geen enkele reden om ingeschreven te staan bij een instantie die dat wel doet en daar invloed en zeggenschap in de Nederlandse maatschappij aan ontleent, op basis van een ledenaantal dat geen objectieve afspiegeling van de werkelijkheid (meer) is.

Kindermisbruik

Al een aantal jaar speel ik met de gedachte om mij uit te laten schrijven, maar nimmer nam ik de moeite daartoe. Het is namelijk niet zo dat een registratie bij een kerk mij verder tot iets verplichtte, in fysieke, financiële of morele zin. Wat mij echter nu heeft doen besluiten om toch tot uitschrijving over te gaan, is het wereldwijde schandaal rondom het kindermisbruik door voorgangers van de kerk in het algemeen, en de bagatelliserende, naïeve en bij vlagen ronduit stuitende reacties daarop vanuit de kerk in het bijzonder. Daarnaast bestaat bij mij het sterke vermoeden dat de recente onthullingen in de Verenigde Staten, Ierland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland slechts een topje van de ijsberg vormen. Opgeteld bij het morele gelijk dat de kerk altijd naar haar kant trekt in eigen kring én in maatschappelijke discussies, is dat voor mij de druppel die de emmer doet overlopen.

Homofielen

Nu ik toch aan het biechten geslagen ben: Ik heb persoonlijk geen bezwaren tegen de (openlijke) aanwezigheid van homofielen in de samenleving, ik geloof niet dat er muziekstromingen zijn die door de duivel zelf zijn voortgebracht, ik heb geen bezwaar tegen posters van meisjes in bikini in het straatbeeld en ik zou graag zien dat alle winkels ook op zondag open zijn. Concluderend: de ideeën van uw kerk komen eigenlijk nergens overeen met de mijne en derhalve zie ik er geen brood meer in om lid te blijven van uw vereniging. Een lidmaatschap van de kerk mag dan in de dagelijkse praktijk niet tot bindende verplichtingen leiden, mijn stilzwijgende bijdrage aan deze instantie begon een zodanig gewetensbezwaar te vormen, dat overgaan tot uitschrijving niet langer kon worden uitgesteld.

SILA

Deze brief is ook verzonden naar de parochie waar ik ben gedoopt en naar de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA). Tevens heb ik een verzoek tot geheimhouding van mijn gegevens verzonden aan de Gemeentelijke Basisadministratie. Ik ga er van uit u op deze wijze voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u echter nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met mij op. Gelieve de door mij aangevoerde argumenten om me uit te schrijven niet persoonlijk op te vatten, ik richt me in dit schrijven tot de R.K. kerk (en haar denk- en wereldbeelden) als instituut, niet tot specifieke personen die daar deel van uitmaken in het bijzonder. Rest mij u te danken voor de door u genomen tijd en moeite en ik zie graag een bevestiging van uitschrijving tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

Bart Nijman

Ook op zoek naar verlossing? Deze website geeft een bruikbare handleiding.U kunt ook direct hier een voorbeeldbrief downloaden, compleet met adressen.