Kindermoordenaarsparadijs

13-04-2010 10:00

Het paradijselijke leven van een kindermoordenaar. Dat was het verhaal van de uitzending van Peter R. de Vries zondagavond. Koos H. heeft in zijn leven verschillende jonge meisjes misbruikt en vermoord. Hoeveel precies, dat is gissen. Hij ontkent alles, maar praat voor de verborgen camera openlijk over zijn verleden tegen een oude vriend.

Schaamte
Zware shag, DVD’s en videobanden vol met porno, en niet te vergeten een riant appartement. Eigen keuken, badkamer, flatscreen TV; niks dat doet denken aan gevangenhouding. De ramen nodigen uit om open te zetten en de lente naar binnen te laten komen, en Koos naar buiten. Het zal niet echt mogelijk zijn, maar waarom zou hij ook vluchten? Het leven is voor hem binnen beter dan buiten. Op eigen houtje gaat hij onherroepelijk de mist in. Dat wordt weer vluchten voor de politie en voor de schaamte die hij toch echt lijkt te bezitten. Gek in zijn hoofd, gewetenloos op het moment suprême.

Volgens de therapeuten van de Mesdagkliniek komt dat omdat hij een hekel heeft aan zijn moeder. Of zoiets. Koos vertelt er honend over. Zelf geeft hij liever drugs de schuld. Dertien gram cocaïne gebruikte hij per dag. Dat is ook niet niks. Daarvan gaat je neusschotje goed naar de klote. Er moet wel een steekje bij je los zijn om zoveel coke te gebruiken. En anders gaat het steekje vanzelf wel los. Een gemiddelde junk kan het af met één à twee gram per dag. Genoeg om na een aantal jaar geperforeerde longen aan over te houden. Dan krijg je van de arts het advies om te blijven roken. Dat smeert de gaatjes in de longen lekker dicht met een laagje teer.

Hoop
Koos houdt zich gedeisd. Met hoop in de stem leest hij voor uit een document van de kliniek. Daarin staat dat er bij goed gedrag uitzicht bestaat op terugkeren in de samenleving. Dat geeft hem hoop en kracht. Kracht om straks weer met volle overgave op jacht te gaan naar een jong meisje. Als je ziek bent in je hoofd kom je niet in de gevangenis, dan ben je niet toerekeningsvatbaar. Maar om dergelijke gruwelijke misdrijven te plegen móét je wel gek zijn. Marginale boefjes komen in de bak. Maniakale gekken in het paradijs. En dat is logisch.