Vulkaan Hekla op IJsland barst toch niet uit?

19-04-2010 18:36

Updated! U zit in zak en as omdat u niet verder kunt met het vliegtuig? Het kan nog best zijn dat u even langer moet wachten want er is nu nog meer nieuwe vulkanische activiteit in IJsland.

Al begin dit jaar waarschuwden vulkanologen voor uitbarsting van de vulkaan Hekla op IJsland. “Without little warning” bleek niet helemaal het geval, maar volgens de laatste berichten is Hekla op dit moment aan het uitbarsten. Wat voor invloed de nieuwe aswolk heeft op het het vliegverkeer lijkt op dit moment nog onbekend.

Eyjafjallajökull maakt intussen het vliegen boven Noord-West Europa al dagen onmogelijk. De discussie over het heropenen van ‘de lucht’ was net geopend.

Update: Meevolgen kan op twitter, via BNO twitterstream en hier zijn de beelden.

Eurlings vertelt dat er weer gevlogen kan gaan worden vanavond, maar dit is waarschijnlijk besloten zonder deze nieuwe vulkaanuitbarsting in ogenschouw te nemen daar dit bijna tegelijkertijd plaatsvindt.

Extra Update: De gerapporteerde uitbarsting zou op een misverstand berusten omdat de Hekla webcam op de Eyjafjallajökull is gericht. Organisatie ICE-SAR bevestigt dat het niet om een nieuwe uitbarsting gaat, in ieder geval middels twitteraar @gislio.

Extra Update: Inderdaad is de eruptie volgens nieuwe berichten een #heklahoax, ingegeven door de webcambeelden.