ThePostOnline

Serie: de kleine lijsttrekkers – Piratenpartij

07-06-2010 12:00

In onze serie over de lijsttrekkers van de kleine partijen, brengt De Jaap u vandaag deel 5: Samir Allioui van de Piratenpartij.

Geef maar toe: u bent kansloos…

Those who say that something can’t be done, should get out of the way of people actually doing it.

Waarom een eigen partij?

Eigen partij ? Het is mijn partij niet. Ik ben slechts een van de piraten. Inmiddels zijn er overigens al meer dan veertig piratenpartijen over de hele wereld. Details hierover zou ik je kunnen leveren, gezien ik tot op voor kort nog co-president was van Pirate Parties International, maar dan wordt het een wel erg lang verhaal. Ook kan ik uit dit samenwerkingsverband zo goed als onbeperkt expertise putten. Erg handig als ik straks in de kamer zit.

Wel of geen hypotheekrenteaftrek?

Dit lijkt ons een uitstekend punt waarop wij onze steun kunnen verkopen voor steun aan onze standpunten. Met slechts een paar zetels heb je überhaupt geen significante inspraak op een issue als hypotheekrenteaftrek. Alhoewel sommige andere kleine partijen wel in die illusie leven.

Naast welk Tweede Kamerlid van een andere partij wilt u het liefst zetelen?

Marianne Thieme lijkt mij een gezellig mens.

Bent u vegetariër?

Nee, ik eet ook poesjes.

Wat komt er bij u op als wij “Marokkaanse jongeren” zeggen?

Finse Jongeren.

Ziet u ook het premierschap al zitten?

Tegen de tijd dat wij de grootste partij zijn, zullen we dat in overweging nemen. Maar laten we hopen dat dit niet zal gebeuren.

Zou u in een naaktblad gaan staan als dat zetels oplevert?

Ook als het geen zetels oplevert.

Wat stemden uw ouders?

Jammer dat men is vergeten waarom stemgeheim zo belangrijk is.

Wat stemde u vroeger?

Verscheidene partijen, voornamelijk D’66 vanwege hun liberale neigingen. En ook een keer GroenLinks vanwege hun progressieve neigingen.

Bent u lid geweest van een partij?

Nee, ik ben politicus geworden omdat ik walg van de politiek. Ergens over klagen, en er niets aan doen is niet mijn stijl. Remix de politiek !

Wat is uw hoogst genoten opleiding?

Bedrijfskundige Informatica. Maar ik heb er niet echt van genoten.

Wanneer gaat u voor uw gezin kiezen?

Er is al genoeg overbevolking. Bovendien heb ik een echte Zweedse Naaimachine die ik echt geen negen maanden kan missen. Oh! en het is geen urban legend, Zweedse naaimachines zijn het beste!

Als u het niet wordt, wie moet dan premier worden?

Dat is veelal lood om oud ijzer. Balkenende ben ik inmiddels wel meer dan zat, het wordt tijd dat er een nieuw gezicht komt om de mensen te entertainen.

Heeft u uw lijstkandidaten wel zorgvuldig genoeg gecheckt?

Nee, dat heeft de kandidatencommissie gedaan. Hun keuze was kort dag, maar de lijst heeft veel kandidaten met een diepe kennis van de materie. Stiekem zijn we best wel serieus.

Googlelt u uzelf?

Wie niet?

Ga maar los: “Nederland moet op ons stemmen want…”

Nederland moet op ons stemmen want wij controleren de controleurs. Waar oude politieke partijen uw rechten vernaggelen terwijl ze een show opvoeren van links/rechts-politiek, komen wij slechts op voor die rechten die de basis van onze democratie vormen, in het belang van de gehele maatschappij. Dat betekent het garanderen van een vrije stroom van informatie, het inperken van de overheid in haar drang naar een Big Brother-staatsinrichting, en daarmee ervoor te zorgen dat uw stem voor de verandering niet weggegooid is. Nu heeft men het over een paar jaar AOW meer of minder, terwijl een van de grootste kostenposten van de vergrijzing niet op de agenda staan. De kosten van medicijnen. Wij willen een alternatief voor farma patenten invoeren. Hiermee kan je niet alleen een toekomstige economische crisis voorkomen, maar ook de staatsschuld aflossen. Tegelijk kunnen we het budget voor R&D drastisch verhogen. Op dit moment schermt men weer met software patenten. Logisch nadenken gaat straks geld kosten, terwijl wij nota bene in een informatietijdperk leven. Dit is slechts een kleine greep uit waarom wij octrooirecht en auteursrecht willen hervormen. Heel kort door de bocht: informatiepolitiek is the next big thing in een informatiesamenleving. Een gezonde informatie-ecologie is het fundament van onze economie. Dus: Piratenpartij – voor een vrije informatiesamenleving.

De gevestigde media focussen zich op de usual suspects. Bent u ook al Job-, Geert- en/of Femke-moe? In de laatste week voor de verkiezingen brengt De Jaap u – exclusief! – deze serie interviews met lijsttrekkers van de kleinere partijen. Eerder kwamen de Evangelische Partij, Partij Een, Lijst 17 en Mens en Spirit aan bod.