Eindelijk: het einde van de anonieme commenter

18-07-2010 13:59

Eindelijk een goed plan om iets te doen aan anonieme commenters, dat verachtelijke tuig, het kwijlende laagvoorhoofdige puisterige volk, de geretardeerde stakkers die met één hand aan hun lul vanuit hun afbraakhuurwoningkje hun poep online kwakken en serieus denken een mening te geven. De oud-mediale maar desalniettemin online bestaande Amerikaanse courant The Sun Chronicle is het anoniem puistuitdrukken in de comments zo zat dat men voortaan alleen nog maar mag reageren na registratie. Maar dan wel registratie onder een echte naam want de commenter moet eenmalig 99 cent dokken met een creditcard.

Aangezien creditcards altijd op iemands naam staan is het voortaan afgelopen met oh zo geinig bedoelde nicknames als ‘Splinter’, ‘Willibald Wonder’, ‘Robert Engel’ of ‘Stroopdoos’. Oproepen tot haat? Links naar kinderporno plaatsen? Naw-gegevens plempen? Ze weten wie u bent en waar u woont. U bent zelf verantwoordelijk. Terecht. Het scheelt ook gelijk in moderatie en joop-censuur vooraf is niet meer nodig, want onder eigen naam durft het leger anonieme onrendabele sprinkhanen toch ineens niks meer te zeggen. Wel zo rustig. Plus 1 voor The Sun Chronicle dus.

0 comments
Natuurlijk werkt dit niet voor alle weblogs. Als DeJaap besluit alleen nog maar comments toe te laten na betaling van 99 cent per credicard staan er voortaan onder elk topic nul comments. Dat kan niet de bedoeling zijn van een weblog waar participatie in het debat een van de doelstellingen is. En het is ook niet noodzakelijk: over het algemeen wordt hier naar behoren gediscussieerd.

Dat geldt echter niet voor alle online media. Onder de opiniestukken van de Volkskrant.nl bijvoorbeeld wordt er vooral anoniem gereageerd met stront, dikke stront, hopen stront en andere projectielen die worden afgevuurd vanuit schuttersputjes die worden bemand door anonieme stakkers. Voor dit medium, en de Volkskrant is maar één voorbeeld, zou bovengenoemde manier van geregistreerd commenten een groot voordeel opleveren. Je bent in één klap van het online tuig af en degene die wel reageren zeggen ook echt dingen waar zowel de lezer als de krantenredactie wat mee kan.

Digitale diarree
Het anoniem commenten is een groot probleem waar kranten en andere grote media, sinds hun gang naar het internet, al jaren mee worstelen. ‘Reageren moet mogelijk zijn’, is de filosofie, omdat reageren zoveel is als terugpraten. En dat terugpraten levert nieuwe inzichten op die het medium nog beter kunnen maken. Maar in Nederland, vooral in Nederland, bleek al snel dat de anonimiteit van internet ruimte gaf aan digitale diarree. Ook daar valt mee te leven, maar over het algemeen zorgen de vele op de persoon spelende trollen er voor dat serieuze comments niet of nauwelijks worden gelezen.

Mensen die de echte discussie zoeken, moeten hun heil dus vinden op andere sites. En dat is jammer, want de krantensites wilden nou juist de feedback van intelligente lezers, niet die van de kansarme dwazen die onder het lachwekkende motto ‘ik moet wel anoniem blijven want anders gebeurt met mij hetzelfde als met Theo van Gogh’ dag in dag uit hun moslimhaat en treurige xenofobie in de comments schijten.

Creditcard
Het nadeel van dit soort rigoureuze methoden om van anoniem volk af te komen is natuurlijk het chronische gebrek aan bereidwilligen die hun privé-gegevens via hun creditcard willen afstaan aan derden. De conclusie is dan dat elk zichzelf respecterend medium moet kiezen tussen twee kwaden: of de comments vol met geretardeerde brulboeien die niets bijdragen, of topics waar weinig tot geen mensen reageren.

Gelukkig is die keuze soms heel makkelijk.