Recensie: Internetdating van Bert Brussen

08-09-2010 16:00

Het eerste boek van internetfenomeen, blogkeizer en DeJaap-oprichter Bert Brussen handelt niet over kapotbloggen of dode media. Hoewel dit voor sommige critici van Brussen lastig te geloven zal zijn, schreef Bert Brussen een zelfhulpboek om mensen succesvoller/gelukkiger in het internetdaten te maken. In Internetdating legt hij als ervaren, verstandige internetgebruiker uit wat online daten is en hoe je het doet.

Ironie
Het boek volgt de chronologie van online daten. In negen hoofdstukken komen achtereenvolgens het kiezen van de juiste site, het maken van het juiste profiel, het leggen van contact, het daadwerkelijk daten en hoe te doen na de date aan bod. De toon is functioneel. Zo wordt in de bespreking van verschillende sites de lay-out, email- en chatfuncties besproken. Helaas is de toon hiermee ook afstandelijk. We krijgen advies van een internetdeskundige, niet zozeer van iemand die ons meeneemt op zijn reis.

Doorgewinterde internetters (en dus ook DeJaap-lezers) kennen Bert Brussen van zijn rants op Twitter en zijn vaak harde stukken voor bbrussen.nl en GeenStijl. Hoewel het voor Brussen onmogelijk blijkt geheel niet ironisch te zijn, is Internetdating verfrissend vrij van ironie en bijzonder aardig in aanspreekvorm. Zo volgt op een lijstje waarschuwingssignalen over fakers de tip voor fakers meer tijd te steken in de sportschool of kapper dan in liegen op het internet. Daar is niets ironisch aan. Er zijn zelfs bemoedigende woorden voor als er toch een afwijzing komt.

Gevoelsmens
Brussen geeft voorbeelden van wat wel en niet te schrijven in de profieltekst en legt zelfs stap-voor-stap met screenshots (een soort fotokopieën) uit hoe je je profielfoto pimpt. Daarnaast bevat het boek meerdere ‘do’s and don’ts’. Deze vorm past natuurlijk bij een zelfhulpboek, maar maakt het lastig het niveau van een adviesrubriek in een vrouwenblad te overstijgen. Wellicht dat echte n00bs profijt hebben van de tips, het merendeel is gezond verstand (niet over menstruatie praten, geen winden laten, niet op straat plassen).

Naarmate het boek vordert, neemt het aantal concrete voorbeelden toe. Worden er eerst vooral voorbeelden gegeven die grappig bedoeld zijn (het is niet waarschijnlijk dat Brussen een date heeft gehad met een eenbenige die dit had verzwegen), in het hart van het boek worden de voorbeelden uit de datingpraktijk gehaald.  Even doorzetten dus, want dit is het punt waarop het leuk wordt.

Iedereen die wel eens lid is geweest, kent de clichéteksten die de profielen bevolken. Voor het bespotten van dergelijke clichés hoef je geen groot komiek te zijn. Brussen fileert ze echter met scherpe humor. Zo becommentarieert hij de clichétekst ‘Ik ben een gevoelsmens’ met ‘Bij voldoende pijn is echt iedereen een gevoelsmens…’ Dit zijn momenten waarop Bert Brussen de internetdate-expert het dichtst in de buurt komt van Bert Brussen de twitteraar. Hij weet hierbij het niveau van leedvermaak ruimschoots te ontstijgen.

Geschikt/ongeschikt
Internetdaten van Bert Brussen is informatief en grappig voor iedereen die wel eens geïnternetdate heeft. Hij/zij zal zichzelf langs de Brussen-meetlat leggen. Hoe goed was mijn profieltekst nu eigenlijk, bega ik zelf deze fouten? Mensen die geïnteresseerd zijn in het liefdesleven van Brussen, toch een BN’er op het internet, zullen teleurgesteld zijn. De lezer komt nauwelijks iets te weten over de auteur zelf.  Het boek gaat daarnaast uit van hetero’s en is niet geschikt voor de vele (oefen-)holebi’s die zich op de interwebs begeven (alleen al ontbreken van GayRomeo in het rijtje gaysites laat zien dat Brussen van deze wereld niets weet).

Tot slot komen vrouwen die hopen met dit boekje inzicht te krijgen in de wonderlijke aard van de mannengeest bedrogen uit. Hoewel Brussen echt zijn best doet een boekje voor mannen én vrouwen te schrijven, is de meerderheid van de adviezen op mannen gericht. Zo vond ik er helaas geen antwoord op dé datingvraag die mij al tijden bezighoudt: wat te denken van een jongen die je aan het eind van een date kust en vervolgens wegrent?

Internetdating van Bert Brussen is online hier te koop. Het boek bevat cartoons van Bandirah, zoals degene afgebeeld hierboven.