Wie stout is krijgt de roe

20-10-2010 14:00

Hoe kleinzielig een land als Nederland kan zijn blijkt maar weer eens uit de reacties op de filmposter van Dick Maas’ horrorflauwiteitje Sint. Heel verantwoord Nederland staat op zijn achterste poten om schande te spreken over deze schaamteloze visuele verkrachting van de tere kinderziel. De aanstichter van de heksenjacht die donderdag voor de Reclame Code Commissie wordt beslecht, is Johan Nijenhuis. Wie?  Topregisseur en geniaal filmmaker Nijenhuis, van indringende cinematografische meesterwerken als Costa en Snowfever. En hij heeft medestanders gevonden: in het christelijke ouderclubje Ouders & Coo.

Stel je hebt een filmidee over, laten we zeggen, domme, oppervlakkige mensen die domme en oppervlakkige dingen doen. Niet omdat je daar echt een film over wil maken, maar omdat je -je bent ondernemer of je bent het niet – weet dat het  domme en oppervlakkige scoort bij tieners. De film moet voor alles een feelgood-film zijn, want stel je toch voor dat een film mensen aan het denken zou zetten. En als dan blijkt dat de film heel, heel erg slecht wordt ontvangen omdat de film nu eenmaal tenenkrommend slecht is, noem je de criticasters gewoon elitair. Voor zo’n film moet je Johan Nijenhuis als regisseur of producent inschakelen.

Pulp
Meneer Nijenhuis is persoonlijk verantwoordelijk voor het allerslechtste wat de vaderlandse ‘cinema’ te bieden heeft. Diepgang is een vies woord voor regisseurs als Nijenhuis, en hun moraal is de markt. Publiek moet je behagen, desnoods met de allergrootste clichés (heeft de doelgroep toch niet in de gaten). Sommige mensen kunnen niet dieper zinken in je aanzien, denk je dan, maar toch krijgen ze het voor elkaar het tegendeel te bewijzen. Johan Nijenhuis is zo iemand, die zich met zijn werk allang heeft gediskwalificeerd maar daar met dit moreel appèl toch nog een schepje bovenop doet.

Boe!
Ook al voert Nijenhuis het Nederlandse tienerpubliek de meest abjecte, hersendodende rotzooi, hij is ook moralist. Horror mag best, maar komt niet aan de Sint, want dit brengt kinderen ernstig in verwarring. Kinderen, zo redeneert hij, moet je zo lang mogelijk in een vacuüm van schijnveiligheid opsluiten. Waarom zou je ze confronteren met de harde werkelijkheid als je ze dag in dag uit mierzoete leugens kan voeren? Kinderen die de Sint-poster zien worden er ongetwijfeld doodsbang van, aldus Nijenhuis. Dat er op de poster werkelijk niets schokkends te zien is, ontgaat de amateurpedagoog volledig (“maar je ziet toch de contouren van een doodshoofd!”) en dat de eerste beste poster van Sesamstraat verwarrender is dan deze, lijkt ook niet bij hem op te komen. En waar hebben we het eigenlijk over? Een film van Dick Maas, grossier in kluchtige flauwiteiten, ongein die elke vorm van komische finesse mist.

Ouders & Coo
Ouderorganisatie Ouders & Coo roept nu op tot een boycot van de bioscopen die de horrorfilm Sint gaan draaien. Wie zijn die metgezellen van Nijenhuis in zijn strijd tegen alle verderfelijks op deze aarde? U voelt het al: christenen natuurlijk: “Ouders & Coo is de landelijke organisatie van en voor ouders, ouderraden en medezeggenschapsraden in het protestants-christelijk en oecumenisch onderwijs.” Van die mensen dus die Harry Potter demonisch vinden en die alles dat niet persoonlijk uit het mondje van heiland Jezus Christus komt willen verbranden. Zielenredders dus, die zelfs “informatie en tips voor de (geloofs)opvoeding” geven.

Uiteindelijk is het hele relletje te sneu om erg lang bij stil te staan, maar het toont wel weer aan hoe klein van geest Nederland is en altijd zal blijven. En het is een prachtige bevestiging van wat men toch al over Johan Nijenhuis wist: het is iemand die in de cinema de werkelijkheid vooral ‘mooi’ wil maken: om de winst te maximaliseren en maar ook vooral omdat hij veel te burgerlijk is.

De Reclame Code Commissie doet donderdag uitspraak. Tot die tijd bidden wij voor het zielenheil van Dick Maas.