Homo’s, de Melkweg en moslims

13-11-2010 16:00

Burgemeester Van der Laan is een beetje de weg kwijt. Het COC is volstrekt dwalende. Van der Laan riep deze week in een brief [PDF] de Melkweg op een concert van Jedi Mind Tricks te stoppen als de zaal discriminerende teksten meent te horen. Van der Laan deed dit naar aanleiding van een oproep van het COC Amsterdam het optreden van de vermeend homofobe rapformatie afgelopen donderdag in de Melkweg sowieso te verbieden.

Taak
Daargelaten dat het de taak van de zaalhouder noch die van de burgemeester is zich hierin te mengen, bepaalt een zaalhouder niet wat discriminerend is. Een zaalhouder bepaalt al helemaal niet of de artiest daarom zijn optreden moet staken. De schouwburgdirecteur bepaalt toch ook niet tot hoever de cabaretier kan gaan?

De rechter bepaalt in dit land tot hoever je kan gaan. De rechter bepaalt wat discriminerend is en wat toelaatbaar. De rechter in een rechtszaak in een rechtszaal. Niet een burgemeester of belangenvereniging of zaalhouder. Als het COC meent dat Jedi Mind Tricks iets doet wat strafbaar is, moet het aangifte doen. In de rechtzaal kan het dan argumenten aandragen die de rechter vervolgens kan wegen tegen zaken als vrijheid van meningsuiting en de grenzen van artistieke expressie.

Beledigend voor moslims
Wat het COC nu doet is hetzelfde wat Fatima Elatik eerder terecht op een spervuur van kritiek kwam te staan. Zij pleitte voor een verbod op het toneelstuk Aïsja en de vrouwen van Medina omdat het beledigend voor moslims zou zijn. Ze kreeg het land over zich heen. Elatik werd een kort lontje en geen respect voor onze grondrechten verweten.

Het COC pleit voor een verbod op het optreden van de Jedi Mind Tricks omdat dat beledigend voor homo’s zou zijn. Ditmaal schaart de stad Amsterdam, in de persoon van de burgemeester, zich achter dit pleidooi voor waarschijnlijk onwettige en zeer zeker onwenselijke censuur.

Opportunisme
De platen van Jedi Mind Tricks zijn vrij verkrijgbaar, geen van hun eerdere optredens is ooit verboden en het COC heeft in al die jaren nooit aangifte gedaan. Om nu op stel en sprong een verbod te eisen van hun optreden getuigt niet alleen van opportunisme, maar ook van minachting voor de grondrechten van andersdenkenden. En van intolerantie – wat het COC toch juist bestrijdt.

Homo’s verdienen dezelfde rechten en vrijheden als ieder ander. Ik beschouw homoseksualiteit niet als een issue, maar dat is mijn persoonlijke mening. Een mening die niet iedereen hoeft te delen. En hoe vervelend het voor de leden van het COC ook is, niet iedereen deelt die mening. En in Nederland is men vrij dat te uiten.

De strijd die mensen van gedachten te doen veranderen, steun ik van harte. Maar met het pleidooi voor censuur vooraf verspeelt het COC veel goodwill en geloofwaardigheid.

Homoliefde
Burgemeester Van der Laan moet zich gewoon nergens mee bemoeien. Dit valt helemaal buiten zijn bevoegdheden. De gemeente heeft niets te zoeken in een dispuut tussen een belangenvereniging en een zaalhouder. De burgemeester zeker niet. Die moet staan voor de grondrechten van alle burgers, ook voor die van hen die (nog) niet van homo’s houden.

Sander Faaz, hiphop-fanaat te Amsterdam.

CC foto: Markus Rödder