Hulde voor Spuiten & Slikken

15-11-2010 16:00

Gisterenavond was er een jubileumavond van Spuiten & Slikken. Dit programma van BNN vierde haar honderdste aflevering. Ooit nog omstreden, nu gefundenes fressen. De top 10 van fragmenten, met het beste over seks en drugsgebruik, liet zien hoe uniek dit programma was. Dit programma is het laatste bastion van het vrijzinnige Nederland. Het Nederland waar pubers in Amerikaanse sitcoms van dromen, waar Sarah Palin van kotst en wat we heden ten dage missen.

Je kan het goedkoop noemen, TV met tieten en stimulerende middelen. Je kan zelfs je vraagtekens zetten bij het educatieve karakter. Maar waar ter wereld vind je een programma als Spuiten & Slikken? Precies, alleen in Nederland.  Presentatoren die live in de studio of op locatie drugs gebruiken, niet te zuinig. Van speed tot paddo’s. Seks in alle soorten en maten. Live pijpen, ophangen aan haken, fistfucken, het beste anale condoom, alles doen ze bij BNN, live en in de studio. Natuurlijk vergt dat enkele verschillende presentatoren. Het gaat vervelen, dat naakte en dat highe. Dat is ook niet erg. De doelgroep wordt ook steeds anders. Je hoopt tenminste dat iedere keer nieuwe pubers deze wetenswaardigheden over seks en drugs tot zich nemen.

Het Nederland dat Spuiten & Slikken laat zien is aan het verdwijnen. Een keurig weblog als Frontaalnaakt wordt heden ten dage al beschimpt als er een foto van een naakt vijfjarig meisje staat. Dan is hij pedofiel, terwijl het zieke natuurlijk in de klager schuilt. Gezonde mensen zien geen seksobject in een naakt kind. In andere programma’s dan die van BNN is nauwelijks meer naakt te zien. Of iets met seks. Het gaat de Amerikaanse kant op. Veramerikanering, zo noemden nette babyboomers dat vroeger, als het over commercie ging. Tegenwoordig bellen zure babyboomers, die vroeger van de seksuele vrijheid waren, de reclamecodecommissie al als er iets engs te zien is op een poster. In de jaren ’70 lekker sleutelpartys geven, nu klagen; al zijn hun kinderen waarschijnlijk nog erger. De generatie die ieder weekend uitkijkt naar Irene Moors, de vleesgeworden truttigheid.

Met drugs is het al net zo erg gesteld. De vorige regering besloot tot een paddoverbod, coffeeshops worden gesloten of verboden voor buitenlanders. Vijftien jaar geleden organiseerden politieke partijen nog houseparty;s en werden pillen niet afgepakt, maar getest op feesten. Dronken worden heet nu comazuipen.

Een verkiezingsposter als van de PSP in 1972 is tegenwoordig uitgesloten. De angst voor geestverruimende middelen en vooral voor naakt, die vanaf de negentiende eeuw de westerse wereld domineert, is weer helemaal terug. Die vertrutting heeft alleen nog Spuiten & Slikken als laatste bastion tegen zich. Dus hulde voor Spuiten & Slikken.

Huub Bellemakers vindt dat iedereen recht heeft op naakt en autodestructie.