Verplicht in uw RSS-reader: weblogs die er écht toe doen

28-12-2010 15:56

Onderstaande weblogs (platforms, crossmediale experiences, whatever) zijn de weblogs die volgens ondergetkende de Nederlandse blogosphere bepalen en groot genoeg zijn om voldoende invloed op de (online) opinie uit te oefenen. Ze staan bij mij in het vaste mapje dagelijks te bezoeken weblogs in de RSS-reader en doen er toe omdat ze interessant zijn, goed geschreven, regelmatig worden voorzien van nieuwe topics en origineel genoeg zijn om er toe te doen. Uiteraard is dit mijn persoonlijke, subjectieve, roundup en wij van DeJaap horen graag in de comments welke weblogs volgens u ontbreken. Het moeten wel weblogs zijn, dus geen sites, en het moet tenminste een beetje karakter hebben (webloggen over katten, je vriendje P., je gestolen Kronan of over stilstaande reigers is enorm 1999). Sites van dag- en weekbladen, buitenlandse sites of voor de hand liggende sites als “nu.nl” of “rtlnieuws.nl” kunt u uiteraard buiten beschouwing laten. Het gaat echt om weblogs van, voor en door webloggers. Kunnen we 2011 mooi beginnen met een in kaart gebrachte Nederlandse blogosphere. Een handig begin om de zoektocht te starten is overigens juixx.nl.

925.nl
Soort van Quote-online, met goede vermakelijke stukken over geld, auto’s, rijkdom, lekkere wijven en andere dingen die er toe doen. Opgericht door Jort Kelder.

10e.nl
Weblog van Martine de Jong, oprichtster van Recensiekoning.nl (zie hieronder) onlangs door Nieuwe Revu uitgeroepen tot één van de 30 invloedrijkste online Nederlanders. Veel meisjesshit, maar altijd erg grappig.

Alexander Klopping met umlaut op de “o”
Tumblr van DWDD-gadgetnerd Alexander Klöpping. Geinige links en andere interessante stuff in een afzichtelijke Tumblr omdat het kan.

ArnoldKarskens.com
Vernieuwde weblog van de enige echt onafhankelijke oorlogsverslaggever van Nederland. Nooit embedded, altijd scherp. Schoolvoorbeeld van kracht der nieuwe media: wat de mainstream media niet kan of mag brengen, brengen de webloggers zelf wel.

BBrussen.nl
OMG! It’s me! Ik stond trouwens ook in Revu’s 30 online influentials.

Dagelijksestandaard.nl
Goed onderhouden conservatiefrechtsvehikel van Joshua Livestro met doorgaans hilarische comments van Boze Blanke Burgers met verlangen naar 1950.

Degroenerekenkamer.nl
Beetje warrige layout, met een iets teveel aan 1.0 tekst, maar fijne hoop online weerstand tegen gezeur over klimaat en zogenaamde opwarming van de aarde. Mooi tegengeluid in kakofonie van links gedram en ander milieubewust geroeptoeter. Zou alleen eens wat vaker moeten updaten. Goede opvolger is trouwens Climategate.nl, waar inmiddels een gedeelte van De Groene Rekenkamer-scribenten ook schrijft.

DeNieuweReporter.nl
Groepsweblog over journalistiek en nieuwe media. Iedereen die wat voorstelt en meetelt in onlinejournalistiekland publiceert en leest daar. Niet zelden van academisch niveau.

De Vrije Economie
Liberaal weblog over regeringsbeleid, de overheid en de vaderlandse economie. Kundig geschreven stukken met een hoog libertarisch gehalte.

DeJaap.nl
Dat is waar u nu bent, duh. Vergeet u zich niet te abonneren op de RSS-feed?

Dodebomen.nl
Interessante observaties over de wereld tussen oude en nieuwe media door voormalig Sp!ts-hoofdredacteur Bart Brouwers. Goed weblog voor liefhebbers van online journalistiek en multimediale ontwikkelingen.

Dutchcowboys.nl
Je moet er van houden, maar zo bekend en invloedrijk dat je er niet omheen kunt: weblog over techtrends en andere online zaken waar paarse broeken heel geil van worden.

Edgeofeurope.wordpress.com
Weblog van extreem moralistische linksmens, maar schrijft goed leesbare en interessante artikelen, commentaren en analyses over zijn land Italie. In dat opzicht dus behorende in het rijtje Olaf Koens, Jay Hootsen en Fréderike Geerdink.

El Pinche Holandés
Weblog van Nederlander Jay Hootsen die de kost verdiend als freelance journalist in Mexico. Prima aanvulling op reeds bestaand buitenlands nieuws wat tot u komt via de mainstream media.

EnDanDit.nl
Nieuwswebsite van Flabber.nl (zie hieronder). Subjectieve kijk op nieuws, met Robert Engel als hoofdredacteur, dus dan weet je het wel.

ErwinBlom.nl
Als Erwin Blom zegt dat iets goed of slecht is, dan is dat ook zo. Blom heeft al 1056 jaar verstand van online media en geldt als Het Orakel. Mag dus in geen enkele RSS-reader ontbreken.

Flabber.nl
Neerlands grootste entertainmentwebsite, oprichters van Britt en Ancilla Tilla. Voor wie de nuance tussen tieten, auto’s en bier zoekt.

Frankwatching.com
Zelfde als Erwin Blom maar dan met Frank in plaats van Erwin.

Frontaalnaakt.nl
Webzine van Peter Breedveld, een van de grootste online schrijvers. Uitstekend geschreven stukken die eigenlijk altijd veel reuring veroorzaken. Reuring is altijd goed.

Geenstijl.nl
Kent u al lang, maar toch, om de lijst compleet te maken.

Geencommentaar.nl
Zuur links weblog van pedante betweters zonder humor. Zijn er desalniettemin toch in geslaagd een flinke positie op de linkse online opiniemarkt te veroveren, waarvoor hulde.

Godvoordommen.nl
Even hilarisch als inhoudelijk atheistenweblog. Enige in zijn soort in de Nederlandse blogosphere met een noodzakelijke inhoud.

Goedgelovig.nl
Tegenovergestelde van Godvoordommen.nl. Groepsweblog van vrijzinnige christengekkies die wel in Jezus geloven maar dan graag zonder al die onzinnige verbods- en gebodsregeltjes met de kerk als leidend instituut. Satire zonder schelden en vloeken met jaarlijkse geinige prijsuitreiking voor christenfail.

HardHoofd.com
Online journalistiek magazine over kunst, cultuur en andere linkse hobby’s. Soms wat al te artyfarty en elitair maar altijd goed geschreven.

Hedcandy.nl
Webstek van Hedwig Wiebes, redacteur van DeJaap.nl. Schrijft prima artikelen maar is zomaar opgehouden met updaten. Jammer.

Hoeiboei.nl
Islamkritiek en islamkritiek, maar altijd vaardig geschreven vanuit de onderbuik en het hart.

Humedia.nl
Opmerkelijk goed gevulde en uitgebreide Ning van studenten journalistiek uit Utrecht. Ideale spot voor talentscouts van diverse media.

Ingelisedevries.nl
Weblog van journalistiekstudente Ingelise de Vries. Beschrijft in vloeiende stijl haar verwonderingen en is regelmatig onorthodox scherp en kritisch. Bovendien schrijft ze veel en zijn er wekelijks voldoende updates.

Iusmentis.com
Weblog van ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Voor alle antwoorden op uw vragen aangaande “de wet op internet”, en die wordt steeds strenger zoals u weet. Must read voor mensen die, ik noem maar wat, door het OM worden vervolgd wegens citeren.

Joop.nl
Satirische Vara-website, waar standup comedian Francisco van Jole dagelijks tracht mensen aan het lachen te krijgen met anti-Wilders humor. Helaas lacht er nooit iemand. Mede door u betaald, dus gaarne bezoeken.

Journalistinturkije.nl
Zelfde als Olaf Koens in Rusland en Jay Hootsen in Mexico maar dan met Fréderike Geerdink in Turkije. Toch een land van betekenis voor Europa.

Lucaswashier.nl
Weblog van Robert Engel. Maar gaat er mee stoppen, schrijft hij. Ach, u heeft nog een paar dagen.

Marketingfacts.nl
Voor uw dagelijkse dosis gelikt marketingnieuws zonder humor of interessant geschreven teksten.

Mediacourant.nl
Alles wat u wilde weten over wat er leeft op de Nederlandse televisie en binnen de omroepen. Tig updates per dag, altijd het laatste nieuws.

Olafkoens.nl
Zelfde als El Pinche Holandés maar dan met Olaf Koens in Rusland in plaats van Jay Hootsen in Mexico.

Panzerfaust.org
Online absurdisme en satire. Al zo lang online dat het monumentaal is. Tevens bolwerk van vrouwen-met-spataderen-haters en op Wim Kok lijkende puppymoordenaars. Komt in 2011 waarschijnlijk met online crematieservice.

Pinkbullets.nl
Meisjesweblog met power, door Judith Valentijn. Leestip: briefwisselingen met Peter Breedveld.

Pluspost.nl
Online soort van nieuw liberaal elan, gefinancierd met journalistieksubsidie en toonaangevend. Van alle weblogexperimenten die een Nederlandse Huffingtonpost wilden worden is Pluspost het meest geslaagd.

Propriacures.nl
Het oudste satirische studentenblad van Nederland is ook online satirisch en snoeihard.

Radioactive.blog.nl
Alles wat u wilt weten over het Nederlandse radiolandschap. Goed geïnformeerd, altijd het laatste nieuws uit radioland.

Recensiekoning.nl
Nu al dé hit van 2011. Martine de Jong, Arjen Lubach en nog een aantal jonge honden recenseren alles wat los en vast zit. Enorm grappig, met briljante infographics.

Retecool.com
Enige echte shockblog ooit. Bestond al toen u het woord “blogosphere” nog moest leren spellen. Verplicht want traditie, cultuur en monumentaal.

RondjevanPavlov.nl
Groepsweblog van masterstudenten journalistiek uit Leiden. Het echte journalistieke werk, maar dan wél leuk en online.

Sargasso.nl
Good old links groepsweblog maar met meer humor dan Geencommentaar. Grossiert vooral in nuanceringen van rechtse weblogs en staafdiagrammen die aantonen dat de wereld écht opwarmt. Presentatie: Carlos en Steeph.

Soggen.nl
Enorm ludiek studentendingetje met al het studentennieuws dat er is. Vooral de reactiepanelen zijn top om te discussieren over het Eindhovens Studenten Corps, om maar eens wat te noemen. Must voor iedere student.

Speld.nl
Satirisch succesweblog voor de dagelijkse dosis powerhumor, geïnspireerd door The Onion.

Standejong.nl
Dood. Jammer.

Therealshowstopper: weblog in de marge
Margeweblog van onbekende internetheld Therealshowstopper. Interessante dagelijkse verzameling quotes, links en commentaren.

Villamedia.nl
Al het oud mediale nieuws vindt u hier. Met wekelijks hilarische jankopinie van besnorde krantenjournalisten die gewoon vinden dat we “dit niet moeten willen met z’n allen” zoals bijvoorbeeld advertenties in kranten, want dan gaat de democratie kapot. Tevens voorzien van handige vacaturebank voor baantjes in de mediasector.

Webwereldblog
Weblog van webwereld.nl voor alle ins and outs uit de ICT-wereld. Voor nerds maar desalniettemin vaak erg nieuwswaardig.

Welingelichttekringen.nl
Soort van RSS-reader vermomd als website. Twee oudmedialen van boven de 137 maken voor u elke dag wat samenvattingen uit Europese kranten. Toch handig, zo’n samenvattingsdienst.

Zappen.blog.nl
Beste weblog over televisie OOIT. Geschreven door Herman Roggeveen die alles kijkt, van elk programma echt verstand heeft en zo’n kleine driehonderd topics per dag tikt. Zeswerf hulde!

Nieuwe talenten om te volgen in 2011:

Drtylndry.com
Groepsblog van BKB-academie-meisjes. Vrouwelijk en UvA-elitair, maar postmodern-kosmopolitisch en sterk geschreven. Groepsblogs die worden onderhouden door uitsluitend vrouwen en ook langer dan drie weken blijven bestaan zijn een absolute zeldzaamheid.

Anderhalfdozijn.blogspot.com
Schitterende proza en poëzie door Vrije School-slachtoffer Djoeke Ardon. Voor een scholier van nauwelijks achttien een overduidelijk gevalletje van literair talent. Hopelijk meer updates in 2011.

MijkePol.nl
Weblog van Mijke Pol, schreef lange tijd haar “treinverhalen” en brak in de zomer definitief door met haar “terrasverhalen” waarvan ook een papieren bundel zal verschijnen.

Waaromnogantwoorden.nl
Hilarische reacties op online verkoopadvertenties door Jeroen Bosman.

ttwbr.wordpress.com
Weblog van getalenteerde 14-jarige die opvallend veel verstand heeft van politiek en andere ingewikkelde zaken die mensen van haar leeftijd vaak nog niet hebben. Is op twitter bekend als Justinedus.

Torpedomagazine.nl
Voorheen bestond Torpedo (journalistieke verhalen met inhoud en kwaliteit) principieel alleen op papier, tegenwoordig bestaat het principieel alleen online. Goede verhalen, poezie en video met veel grote namen in de hoofdrol.

ÖzcanAkyol.nl
Weblog van “een megalomane verhalenverteller zonder vaste woon- of verblijfplaats die te kampen heeft met een pathologische geldingsdrang en een chronische schrijf- en leeswoede”. Prima stukjes, veel updates.

Koekjesfabriek.com
Nog een 14-jarig talent, dit keer heet het talent Rutger. Timmert hard aan de weg om op zijn 24ste multimediamagnaat te zijn en is tevens de hoop voor de confettigeneratie.

DeAchteruitgang.nl
Satirische humor om te lachen. LOLROLF zoals LOLROFL hoort te zijn. Niks meer aan doen.

Dit is een aangepaste en uitgebreide versie van het oorspronkelijke artikel op Bbrussen.nl.