ThePostOnline

Een nieuwe dictatuur in Hongarije

06-12-2010 10:00

Hongarije: land van poesta, goulash, extreem-rechtse potenrammers, zigeunerdiscriminatie en Jozsef Kiprich. En binnenkort zonder vrije pers. Op 23 oktober 1989 werd officieel een einde gemaakt aan het communisme. Nu is regerinspartij Fidesz bezig een nieuwe dictatuur in te stellen. Niet alleen de gewone dictatuur van de meerderheid, wat al kwalijk genoeg is. FIDESZ wil een wet aannemen die die de persvrijheid sterk aantast.

Hongaren zijn een raar volk. Nogal behept met een revisionistische nationalisme. Een hang naar het verleden, bij voorkeur naar de vele nederlagen die ze hebben geleden. Uit dat diepgewortelde patriottisme is een quotum van minimaal 40 procent Hongaarse muziek op de radio voortgekomen in de “‘modernisering van de mediawet”. Maar dat is zo ongeveer het enige dat nog te billijken is in die nieuwe wet. Daarom is het ook volkomen terecht dat alle (niet staatsgezinde) media afgelopen week op zwart gingen. Het is een soort van twibbon-protest, maar toch.

Behalve het algemene punt dat mediawetten eigenlijk geheel afgeschaft moeten worden, zijn er twee grote bezwaren tegen deze Hongaarse wet. Op de eerste plaats wil de regering-Orbán de Media-Autoriteit enorme macht geven. Boetes, afsluiten van media, ze kunnen het allemaal. Zowel bij de publieke omroep als bij private zenders. En die Media-Autoriteit bestaat uit door de regering ingestelde functionarissen. Berlusconi zou er trots op zijn. Het tweede grote nadeel is dat je jezelf moet registeren als medium. Dat is een rare communistische reflex. Fidesz is ooit opgericht als anti-communistische partij, maar dit is een staatsinterventie uit 1947. Tegenwoordig is er iets als ‘internet’.

Er zijn 200 moties ingediend door het parlement over de wet. Maar dat maakt in Hongarije niet zoveel uit, de regering heeft immers een absolute meerderheid. Dat wordt nog leuk, want Hongarije gaat binnenkort ook over een nieuwe grondwet stemmen. Het vreemde is dat dit blijkbaar allemaal mag in een EU-land. In Italië mag het ook, maar daar hoor je nog af en toe kritiek op. Over Hongarije blijft het stil. Trouw meldt nog dat er wat speelt, verder is het stil. Terwijl de persvrijheid zeer serieus in het geding is. In Nederland en in Europa. Nationale souvereiniteit is leuk, maar volgens mij is het herinvoeren van een dictatuur niet de bedoeling van het Europese Project.