ThePostOnline

PVV-jongeren zijn een potentiële ramp

01-12-2010 10:49

En toen werd weer een voorstel van Hero Brinkman afgeschoten. Vorige week besloot de fractie al dat de PVV geen ledenpartij wordt. Het is een logische vervolgstap om ook geen jongerenorganisatie op te richten. Immers: als de jongeren eenmaal lid zijn van die organisatie, willen ze daarna ook lid van de partij kunnen worden, en dat is nu juist onmogelijk. Een PVV-jongerenorganisatie is alleen al om die reden zinloos.

Maar een jongerenorganisatie is eigenlijk altijd zinloos. Politieke partijen hebben problemen met lage ledenaantallen, met name onder jongeren. Jongerenorganisaties lossen dat probleem niet op, want ze zijn even impopulair als politieke partijen. Hoewel recente cijfers ontbreken, halen de meeste politieke jongerenorganisaties hooguit twee duizend leden, en is minder dan één procent van de Nederlandse jongeren lid van een dergelijke club. Dat is ook niet raar: politieke jongerenorganisaties spelen politieke partijen na en daar hadden jongeren nu juist geen interesse in.

Jonge Democraten
Een politieke jongerenorganisatie is dus eigenlijk sowieso irrelevant. Moeten we dan rouwig zijn dat er geen PVV-jongerenorganisatie komt? Het hangt er vanaf wat je van de PVV vindt. PVV-stemmers doen er verstandig aan tegen een jongerenorganisatie te zijn, terwijl het voor PVV-haters juist een droombeeld oplevert. Niet zo gek dat de Jonge Democraten van D66 inmiddels jongeren die alsnog een PVV-jongerenorganisatie willen oprichten graag van dienst zijn.

Jongerenorganisaties van politieke partijen beweren graag een kweekvijver van talent te zijn en de moederpartij kritisch te volgen. Zo zijn de jongeren van de PvdA – de Jonge Socialisten – linkser dan hun moederpartij, is de JOVD rechtser dan de VVD en heeft Dwars een nog hoger geitenwollensokken-gehalte dan GroenLinks. Wat gebeurt er als je de PVV-jongeren opricht? Zij zullen een stap verder gaan met het tegengaan van de islamisering dan Wilders. Het is logisch dat de PVV de vingers niet wil branden aan zulke interne criticasters.

PVV-doelgroep
Het tweede probleem zijn de jongeren die op een PVV-jongerenorganisatie af zouden komen. Laten we eerlijk zijn: de PVV bedient een andere doelgroep dan D66 of de VVD. De jongerenorganisaties van D66 en VVD representeren de partijleden: hoogopgeleide jongeren uit de betere milieus die van plan zijn carrière te maken in de wereld van politiek en overheid. De doelgroep van de PVV is op voorhand anders: lager opgeleide jongeren met minder kennis van politiek en overheid, uit meer volkse milieus, met minder ontwikkelde presentatievaardigheden en ongenuanceerde standpunten.

Dat deze jongeren nooit het uithangbord van de PVV kunnen zijn, bleek al toen Hero Brinkman deze zomer een eerste bijeenkomst belegde met enthousiaste jongeren. Rutger Castricum van GeenStijl dook er boven op. Het beeld werd bepaald door de jongen met een beperking, door jongeren die het niet eens waren over hoe lang de PVV al bestond en jongeren die de standpunten van de PVV slecht konden uitleggen. Prijsschieten voor de media dus.

Als je een enorme hekel aan de PVV hebt, wens je ze een jongerenorganisatie toe. Waarom gaat de PVV dan in hemelsnaam deze zomer wel een jongerenbijeenkomst houden? Het probleem is precies hetzelfde.

Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie (www.chrisaalberts.nl)