Weten & Tech

Alternatieve Dooddoeners (Deel 4)

19-01-2011 14:00

There's nothing in it!Of het nou om aardstraalklunen, piskijken, homeopathie of ayurvedisch oorkaarskleien gaat, de alternatief overtuigde medemens bedient zich ter verdediging van de kwakzalverij van hun keuze van een aantal standaardargumenten.
We gaan alternatieve dooddoeners debunken!
Vandaag met een hooggeleerde gast: Dr. Catherine de Jong, anesthesioloog en bestuurslid van De Vereniging tegen de Kwakzalverij. Ik sprak met haar over de actie 1023, het innemen van een overdosis homeopatische middelen om de onwerkzaamheid aan te tonen.

Op 5 februari aanstaande zal wereldwijd de actie 1023 plaatsvinden, in Nederland georganiseerd door de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) en Stichting Skepsis. Het idee: de actievoerders nemen een overdosis aan homeopathische middelen in, om de slogan ‘Homeopathy: there is nothing in it’ kracht bij te zetten.

Emotionele tegenbetogingen
Uw reporter (teamplayer, hands-on mentaliteit) zal hier uiteraard te zijner tijd op deJaap in geuren en kleuren verslag van uitbrengen en zelf ook wat flesjes homeopathische medicijnen water achterover slaan. Ik heb immers niks te vrezen, toch, Dr. de Jong?
“Nee. Homeopathie is al uitentreuren onderzocht en nooit is er ook maar iets gebleken van enige werkzaamheid van deze behandelmethode. De ‘medicijnen’ zijn niks anders dan water en suikerpillen. Het is een geloof.”
Maar wel een geloof met fanatieke aanhangers…
“Klopt. Ik ontvang dreigmails en -telefoontjes. De VtdK wil de feiten presenteren zoals ze zijn en levert wetenschappelijk onderbouwde argumenten. Daar wordt uit alternatieve hoek soms raar op gereageerd. Er is bijvoorbeeld op een forum gesuggereerd dat ik een relatie zou hebben met de professor wiens onderzoek ik aanhaalde ter onderbouwing van mijn betoog. Waanzin natuurlijk, ik benoem slechts de feiten. Daarom is de locatie voor 1023 ook nog niet bekend gemaakt, we hebben geen zin in emotionele tegenbetogingen door homeopaten. Onze missie is het publiek bewust maken van de waarheid omtrent homeopathie.”

U zou homeopathie het liefst verbieden? De Jong, resoluut: “Verbieden heeft geen zin, de wetgeving moet aangepast worden. Wist je dat homeopathische middelen onder de Wet Geneesmiddelen vallen, maar niet hoeven te voldoen aan de eis dat de werkzaamheid bewezen moet zijn?” Uw scribent wist dit niet, maar krijgt geen tijd om te bekomen van haar verbazing. Het wordt nog veel gekker. “Fabrikanten van die middelen zijn ook ontslagen van de verplichting om de samenstelling van het goedje op de verpakking te zetten. Alleen de basisstof en de mate van verdunning moet vermeld worden. Die verdunning is dusdanig dat er niets meer terug te vinden is van de basisstof, dus eigenlijk behoort er op zo’n flesje niets ander te staan dan ‘Samenstelling: water.'”

Homeopathie is wellness
Dr. de Jong legt uit dat homeopathische middelen niet getoetst kunnen worden door de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) die strenge eisen stelt aan gezondheidsclaims op producten. “Denk bijvoorbeeld aan al die darmflora-drankjes, die mogen in hun marketing niet zomaar van alles beweren. De homeopathische industrie kan dit gewoon ongecontroleerd wel doen. Homeopathische middelen moeten weg bij de wet Geneesmiddelen en ondergebracht worden bij de VWA. Dat zou al winst zijn.”

En als we u for the sake of argument even de Baas van Alles maken, wat zou u dan veranderen zodat deze oplichterij een halt toegeroepen kan worden?
“Homeopathische middelen uit de wet Geneesmiddelen halen en onderbrengen bij de VWA. Het publiek goed en eerlijk voorlichten over wat homeopathie precies is. En tenslotte: homeopathie helemaal uit de ziektekostenverzekering halen en beschouwen als wellness. Als mensen beweren dat ze ervan opknappen, prima. Ik knap ook op van een bezoekje aan de sauna, maar dat kan ik terecht niet declareren bij mijn zorgverzekeraar.”

Geheugenwater?
Daags voor dit interview plaatsvond werd bekend dat Nobelprijswinnaar Luc Montagnier een afdruk van DNA in water had gemaakt. Water met een geheugen, dus toch? Is dit een reden om de 1023 actie af te blazen? De Jong, lachend: “Een pipetteerfout. Als Montagnier dit onderzoek deugdelijk uitgevoerd en met hetzelfde resultaat kan herhalen ligt er een miljoen dollar voor hem klaar bij James Randi.”

Dr. de Jong, bedankt voor dit gesprek en tot 5 februari. We verdunnen!

Meer over de wetgeving rond homeopathie vindt u bij Stichting Skepsis
Voor updates over de 1023-actie zie de site van de VtdK