Nieuws & Muziek: NPO, met de ogen toe

30-01-2011 18:00

Om het Nederlandse nieuwspeil op niveau te houden, zal ik – in navolging van De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman vrijdagavond – de situatie in Egypte geheel negeren. Het is immers al een lang bekend gegeven dat de revolutie ons toch niet zal bereiken via de beeldbuis. Nee, daar moet vermaak komen. Boze mannen in de straat kunnen we beter negeren. Egypte wordt immers pas relevant voor de navelstarende Nederlander als het gedetailleerd op de rug van Ben Saunders staat getatoeëerd.

Nee, liever dansen wij door. Vrolijk lachend om de introductie van The Daily Show (Nederland), waarin Jan Jaap van der Wal dan grapjes gaat maken over het nieuws. Maar vast niet over Egypte. Het zou zowaar maar eens mogelijk zijn dat “het Nederlandse volk” een beeld krijgt van Arabieren – of nog erger, moslims – die het eigen (door het westen mede in stand gehouden) regime omver proberen te werpen. Dat zou namelijk wel eens tot kamervragen van de PVV kunnen leiden. Liberale moslims met een begrip van democratie en vrijheid bestaan immers niet. Dat staat de uitgebreide versie van de Donald Duck niet toe. Begrijpelijk dus dat onze linkse staatstelevisie het liever over ditjes en datjes heeft, zij het met als tafelgast bij De Wereld Draait Door onze eigen knuffelMarokkaan Ali B. Maar ook daar zullen we wel snel kamervragen over krijgen. Deze Arabier mag namelijk op kosten van de belastingbetaler een beetje zijn leven filmen. Een real-life soap, dat kan uiteraard alleen wanneer je uit Volendam komt en een Joods-Christelijke achtergrond hebt. De wereld van Het Format Draait Door is behoorlijk lastig te doorgronden. Kijkcijfer kannonen aan tafel en praten over TV-shows die er toe doen. Beter dus dat de Arabieren De Mol eens inschakelen. Met een formule als The Revolution Of Arabia – met in de finale Egypte en Tunesië –, Wie Is De Mol – met een infiltrant onder de studenten – of Egypte Zoekt Democratie weet Matthijs vast wel raad. En dan kunnen we met z’n allen ook gaan gissen; “Was dit nu echt of – met de CIA achter de schermen – doorgestoken kaart?”.

Maar liever kijken we de wereld in met de ogen toe.


Tjeerd van Erve is muziekrecensent voor (onder andere) Nu.nl en Gonzo (Circus). Hij beschrijft nieuws en actualiteit aan de hand van muziek. Voor alles is immers een soundtrack.