Kijkbuiskansen: Joden, Jean Claude van Damme en online docu’s

03-02-2011 18:00

Louis Theroux: Ultra Zionists, 22:00 uur, BBC 2 – In het huidige gepolariseerde debatklimaat zouden wij niet durven om iets negatiefs over joden te zeggen (voor je het weet moet je naar de psychiater), maar voor sommige Joden geldt toch echt dat ze ook geen lieverdjes zijn. Het soort orthodoxe zionisten dat nederzettingen op de Jordaan-oever bewoond bijvoorbeeld. Gelukkig is Louis Theroux er om ze op de bekende Brits-droge ironische wijze te ondervragen.

JCVD, 20:30 uur, RTL 7 – Jean Claude van Damme, the muscles from Brussels, een kleine dommekracht die gerust twee uur lang met één been in de lucht gestrekt kan staan. Normaal zouden wij zo iemand niet durven beledigen, maar Van Damme heeft zelfspot genoeg, zo bewijst hij in deze satire waarin hij vooral zijn eigen imago hekelt.

Hard Target, 22:45 uur, RTL 7 – Jean Claude van Damme als kleine dommekracht die de wereld redt: zo ziet iedereen hem graag. Vette actie gegarandeerd.

Holland Doc: Onze Krant, 23:00 uur, Ned 2 – Andrej Sjokolni, een Rus, schreef ooit voor een semi-staatsgecontroleerde Poetin-krant. Dat zuigt, want semi-staatsgecontroleerd. Dus begon hij zijn eigen krant, de Nasha Gazeta. Nu heeft hij al meer dan 7000 abonnees. In het westen doen we zoiets trouwens met weblogs, maar goed, je kunt niet alles hebben.

Sister Act, 20:30 uur, Net 5 – Whoopi Goldberg is een non die van zingen houdt. Wat volgt een is toppiejoppie blije musical om bij in slaap te vallen.

Sister Act 2, 22:35 uur, Net 5 – Whoopi Goldberg is wederom een non die van zingen houdt. Wat volgt een is wederom een toppiejoppie blije musical om bij in slaap te vallen. (Please make it stop!)

Online: gevaarlijke kennis

Het is weer documentaire donderdag! Tip 1 is voor de denkers onder ons: Dangerous Knowledge – The True Nature of Reality. In deze BBC-docu wordt de aard van de werkelijkheid onder de loep genomen door het verhaal te vertellen van vier grote wiskundigen (Georg Cantor, Ludwig Boltzmann, Kurt Gödel, Alan Turing en Greg Chaitin), die allen met hun genialiteit balanceerden op het randje van gek.

Voor tip 2 blijven we in het wiskundige en sluiten we getalsmatig mooi aan bij tip 1: The Story of One is een docu van Monty Python’s Terry Gilliam waarin met animatiebeelden uitgelegd wordt hoe belangrijk 1 is en wat de ontdekking van 0 allemaal teweeg heeft gebracht.

Tip 3 is voor nieuwsjunkies die het geweld uit Egypte even zat zijn. Herinnert u zich Beslan nog? Op 1 september 2004 werden er meer dan 1100 mensen gegijzeld door terroristen die een einde eisten aan de Tweede Tsjetsjeense Oorlog. In de documentaire Children of Beslan komen de kinderen aan het woord, nog zichtbaar beschadigd (hoe kan het ook anders) door het ongelooflijke onmenselijke drama waarbij meer dan 350 mensen omkwamen.

Verse afleveringen  vandaag van: Off the Map (S01E04), Cougar Town (S02E14).

In The Daily Show heeft Jon Stewart een geweldige imitatie van Hosni. Matthew Perry komt praten over Mr. Sunshine dat volgende week in première gaat (uiteraard dan ook in uw online kijkbuiskansen). Kijk de aflevering vooral uit want aan het einde zit een Glenn Beck-snoepje verstopt. In The Colbert Report laat Stephen een kat de revolutie in Egypte duiden.