Reportage: Homeopathy, there’s nothing in it!

07-02-2011 12:14

Overdosis homeopathisch arsenicum Eerder kon u op De Jaap het interview met Drs. Catherine de Jong lezen, over de wereldwijde actie 1023. Zaterdag 5 februari was het dan zover: tijd voor een overdosis! Op de Torensluis bij het standbeeld van het prominentste lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, Eduard Douwes Dekker oftewel Multatuli, stond uw verslaggever om 10 uur 23 klaar met een beker vol Arsenicum en een flesje homeopathische pillen.

Muisjes en water
De pillen smaakten wat weeïg-zoet, en het geheugen van water, als het al bestaat, smaakt in ieder geval nergens naar: al met al was het een homeopathisch ontbijt van een soort knapperige, anijsloze muisjes en water. Niemand raakte onwel, niemand werd beter, zoals verwacht gebeurde er NIETS. Een weinig verrassende uitkomst, de slogan van 1023 is niet voor niets: homeopathy, there’s nothing in it.

De actie, hoewel ludiek, had een serieus doel: het is een protest tegen het Europees Parlement, dat water en suikerpillen homeopathische middelen heeft erkend als geneesmiddel. Een onbegrijpelijke stap. Bijgeloof, een krachtige lobby uit alternatieve hoek en onverschilligheid van het publiek hebben ertoe geleid dat een methode die keer op keer uit de bus komt in onderzoeken als volkomen onwerkzaam nu ‘geneesmiddel’ mag heten. Er was pers en waarschijnlijk ook een homeo-believer, het gonsde op zeker moment even rond dat er een spion aanwezig was. Helaas bleef het bij een gerucht, het was toch mooi geweest als ik u de Slag om de Torensluis had kunnen voorschotelen. We dronken de drankjes, aten de pilletjes, droegen onze mooie sweater, praatten wat na en gingen ieder ons weegs. Een uurtje later, ik voelde me uiteraard nog steeds prima, luisterde ik naar het radioprogramma Spijkers met Koppen. Homeopathisch dierenarts (!) mevrouw Ellinger betoogde dat De Vereniging tegen de Kwakzalverij de homeopathie juist een dienst had bewezen. Want we hadden aangetoond dat homeopathie volkomen onschadelijk is! Facepalmt u even mee?

facepalm

Dank u.

Homeopathenhandboek
Zij ging in gesprek met Maarten Koller van www.kloptdatwel.nl, en kwam toch wel met een paar krachtige argumenten op de proppen. Zo zou homeopathie bij dieren aantonen dat het werkt, want dieren ervaren geen placebo-effect. (Voeg hier zelf een facepalm in, aanstaande woensdag komt deze dooddoener verder aan bod.) Ook ging mevrouw de mist in met haar op zich juiste bewering dat het geen bal uitmaakt of je nou een klein slokje neemt of een hele fles leegdrinkt: het is veilig, en alleen als je het nodig hebt en het middel bij je past, doet het iets. Jammer alleen dat in het homeopathenhandboek vermeld staat dat een overdosis wel degelijk gevaar kan opleveren. Zegt een homeopaat een keer per ongeluk iets verstandigs, kent ze haar eigen handboek niet!

Catherine de Jong