Avondtopic: Voor alles is een soundtrack

14-02-2011 21:00

Op 3 augustus 1914 sprak Sir Edward Grey de historische woorden “de lichten gaan uit in geheel Europa. Ik betwijfel het of we ze ooit weer aan zien gaan in onze tijd.” Woorden die een lange periode van oorlog en crises introduceerden. Van 4 augustus 1914 tot 7 mei 1945 lag Europa in het donker of in het schemerland tussen de twee grootste oorlogen die Europa in haar geschiedenis heeft gekend. Dat ik dit weet, maakt mij wellicht tot elite. Een elite die, zo weet ik sinds maandag 7 februari, in oorlog is met “het volk” (wie dat ook precies moge zijn). Een totale oorlog, om precies te zijn. Dankzij mij en de mijne gaat het licht wederom uit in Europa, om deze maal de totale vernietiging van de Europese cultuur te bewerkstelligen. Wetenschap dient immers alleen maar om mensen een loer te draaien, statistieken om de feiten te verdraaien. Kunst is slecht opium voor het volk, om ze af te leiden van de werkelijke problematiek. Er waart immers een spook over Europa, het spook van de Islamisering. En wij, de elite met onze bespottelijke verlichte idealen, heulen met de moslim die uit is op de vernietiging van deze zelfde verlichte idealen.

Dit alles althans in de leer van Wilders, gedragen door een liturgie die doorspekt is met verwijzingen naar een periode in de Europese geschiedenis waarin het licht werkelijk uitging in Europa. Toen dagelijks duizenden Europese mannen het leven lieten omdat een stel heren eisten dat ze een paar meter gingen veroveren. Termen die verwijzen naar toespraken in een sportpaleis toen duizenden Duitse soldaten in het nauw waren gedreven bij Stalingrad. Termen die ik niet mag gebruiken als ik de beweging wil duiden die deze termen van dag tot dag in de mond neemt, want dan zou ik ‘demoniseren‘. Dus doe ik dat niet. Nu ik immers tot vijand van “het volk” (wie dat ook moge zijn) ben uitgeroepen, weet ik precies hoe het voelt om gedemoniseerd te worden. Snel mijn boeken verbranden voordat iemand er achter komt dat de Qu’ran in de kast heb staan.



Tjeerd van Erve is muziekrecensent voor (onder andere) Nu.nl en Gonzo (Circus). Hij is tevens geschiedenisdocent. Tjeerd beschrijft nieuws en actualiteit aan de hand van muziek. Voor alles is immers een soundtrack.