Brief: Charlotte Bouwman aan Johan van Oldenbarnevelt-gymnasium

19-02-2011 14:19

Beste schooldirectie, het leek mij verstandig om naar aanleiding van alles zelf een brief aan u te schrijven. Om uit te leggen wat er precies is gebeurd, en hoe ik hier zelf over denk. Afgelopen dinsdag had ik een gesprek op Twitter met C., ex-jvo’er [JvO staat voor Johan van Oldenbarnevelt-gymnasium, red]. Deze vertelde mij van een baan bij de CIA. Ik schreef hem dat dit mij wel aansprak, waarop hij zei dat we maar moesten uitkijken met daarover twitteren omdat de CIA en de AIVD ons gesprek vast op de voeten zouden volgen. Een grapje uiteraard.

Hierop reageerde ik met mijn beruchte ‘bomdreigtweets’. De hashtags #hoiaivd maakten bij die eerste tweet wel duidelijk dat het een grapje was. Bij de tweede tweet echter, kan ik, achteraf, begrijpen dat er alarmbellen zijn gaan rinkelen. Waarom ik dat toentertijd niet dacht? Ik dacht überhaupt niet na bij het sturen van desbetreffende tweets, had nooit verwacht dat ook maar iemand behalve Christian, ik en wat vrienden van school deze tweets zouden lezen. Laat staan een krant of het OM.

Waarschuwing
Het klopt natuurlijk dat ik ook een tweet naar media heb gestuurd. Wederom had ik nooit verwacht dat desbetreffende media de tweet zouden lezen, en nog steeds weet ik niet of dat gebeurd is. De twitteraccounts van de Telegraaf en NRCnext zijn mijns inziens computergestuurde accounts, die de mentions die naar hen worden gestuurd niet lezen. Alleen Bert Brussen reageerde op de tweet, waarschijnlijk omdat ik hem al langer kende. Hij waarschuwde me nog voor het risico dat ik liep met de tweets, maar dat nam ik toen nog helemaal niet serieus. Nogmaals: ik had nooit verwacht dat de tweets bij anderen terecht zouden komen, bovendien was ik ook in de vooronderstelling dat uit voorafgaande tweets wel bleek dat ik nooit iets serieus bedoeld heb.

Van verschillende kanten (de politie, media) hoorde ik dat vooral de tweet over het neersteken van leraren als zeer ernstig werd beschouwd. Deze tweet was een reactie op een mention van Roos Blaauwendraad, die naar aanleiding van mijn bomdreigtweet stuurde dat we ook een coupe op lokaal 24 moesten plegen. Als grapje, moge dat duidelijk zijn. Hierop twitterde ik haar dus dat we dan ook Rudy zouden gijzelen, nadat we alle leraren hadden doodgestoken. Ik hoop dat Rudy, en alle leraren, zich hierdoor nooit bedreigd gevoeld hebben. Op het moment zelf dacht ik dus dat de ironie van deze tweets af droop, wat helaas niet het geval bleek te zijn.

Vijf agenten
Achteraf lijkt het heel logisch dat ik ben opgepakt, maar op dat moment heb ik daar gewoon geen moment over nagedacht. Ook de mail van u naar mijn vader kon ik nauwelijks geloven, maar ik had er alle vertrouwen in dat, wanneer ik donderdag alles aan u had uitgelegd, u zou begrijpen wat er was gebeurd en het zo snel opgelost kon worden. Helaas stonden er anderhalf uur later vijf agenten voor mijn deur en was die mogelijkheid er dus niet.

Alle media-aandacht heeft het u nog moeilijker gemaakt. Toen ik gister vrij kwam hoorde ik al van vrienden dat het een gekkenhuis was bij de school. Hiervan schrok ik ontzettend. Gelukkig hoorde ik iets later via de radio dat u een brief aan alle ouders heeft geschreven waarin staat dat er nooit sprake was van reële dreiging. Dit was voor mij een grote opluchting. Ik heb de brief inmiddels helemaal gelezen en wil u bedanken voor deze adequate reactie.

Bomaanslag
Dom en naïef. Om te denken dat niemand mijn tweets zou lezen, maar ook om te twitteren zonder stil te staan bij de eventuele consequenties. Ik had moeten weten dat het, zeker in deze tijden, ongelofelijk stom is om te dreigen met een bomaanslag. De politie kan niet uitgaan van een grap, want wanneer het vervolgens wel gebeurt, krijgen zij de schuld. Ze moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen. Maargoed, dat is me nu meer dan duidelijk.

De afgelopen dag ben ik me gaan realiseren hoeveel het JvO voor me betekent. Vijf en een half jaar zit ik al op deze school en ik zou niets liever willen dan gewoon in juni hier ook mijn diploma krijgen. Ik hoop dat het duidelijk is dat dit nooit mijn bedoeling was, dat ik ontzettend veel spijt heb van mijn stomme actie. Maar het allermeeste hoop ik dat u mij vergeeft en dat ik op school mag blijven.

Charlotte Bouwman

Lees ook:

Charlotte Bouwman in De Wereld Draait Door.
Charlotte Bouwman over Primarkt.
Charlotte Bouwman op Scholieren.com.