Kijkbuiskansen: Bob’s Burgers, Badr Hari & halalbankieren

21-02-2011 18:00

Holland Sport: Badr Hari, 20:25 uur, Ned 3 – Omdat Wilfried de Jong niet langer 24 uur opgesloten hoeft te zitten, kan hij weer Holland Sport presenteren. Met vanavond gelijk maar een kiloknaller: Badr Hari, K1-kampioen en Marokkaan met een heel kort lontje. Vijf jaar geleden werd Hari bij een burenruzie betrokken en belandde hij in de cel en de statistieken met criminele Marokkaanse jongeren. Vorig jaar werd hij bij een club geweigerd waarop hij, typerend voor mannen met een kort lontje en gekrenkte eer, los ging op de portier. Resultaat voor de portier: twee gebroken oogkassen en een gebroken neus. Hoe breed je als portier ook bent, van een K1-kampioen is het moeilijk winnen. Vanavond zal Badr Hari aan De Jong zijn verhaal doen en ongetwijfeld zeggen dat het hem spijt en dat het nu écht niet meer zal gebeuren.

Panorama, 21:30 uur, BBC 1 – Ierland, het nieuwe IJsland. Terwijl veel Europese landen weer langzaam uit het dal na de financiële crisis krabbelen, op Spanje, Griekenland en Portugal na, zakt Ierland weg in het moeras van recessie en werkloosheid. Panorama gaat in Ierland op zoek naar het waarom achter de neergang van dit eens zo economisch florerende land.

Tegenlicht: islamitisch bankieren, 20:55 uur, Ned 2 – Halal bankieren, het kan. Ook een op last van Allah rentevrije economie is een economie. En wat blijkt: het zijn in islamtische landen vooral vrouwen aan de bankentop. Niks mannetjes in strakke pakken en bonusschrapende babyboomers, maar powerhoofddoekjes die net zo degelijk een bank kunnen runnen als dat ze kunnen schoonmaken, koken, luiers verschonen en kinderen maken. Centrale vraag: moeten we willen dat Islamitisch vrouwelijk bankieren een alternatief wordt voor ons huidige graaistelsel? Ons antwoord: nee, tenzij je toevallig wél gelukkig bent als een vrouw je Jaguar achteruit inparkeert.

Online: Amerikaanse maatschappijkritiek in nieuwe animatieserie

Bob’s Burgers is een nieuwe animatieserie voor volwassenen die loopt sinds januari. Centraal staat Bob die samen met zijn (uiteraard) disfunctionele familie een vieze hamburgerketen runt. De humor is droog en lekker plat, zoals we kennen van Family Guy. Amerikaanse cultuur – zoals de hysterie rondom pedofielen en de angst voor autisme – wordt op de schop genomen, zoals we kennen van The Simpsons. De show wordt op zondagavond uitgezonden op Fox, precies tussen die twee series in. Het is dus wel duidelijk op welk publiek gemikt wordt, maar de vraag rijst wat Bob’s Burgers toevoegt aan deze twee bestaande successen. Niet veel, maar de serie is prettig om te kijken, vanwege de goede stemmen en de best wel grappige grap hier en daar. Er zijn al vijf afleveringen te zien.

Vers sinds dit weekend: Big Love (S05E06), Desperate Housewives (S07E15), Top Gear (S16E05), Episodes (S01E07), Shameless (S01E07), Family Guy (S09E11), The Simpsons (S22E14). De nieuwste Californication (S04E07) kijkt u eerst.