Weten & Tech

Alternatieve dooddoeners (Deel 9)

23-02-2011 16:00

Of het nou om aardstraalklunen, piskijken, homeopathie of ayurvedisch oorkaarskleien gaat, de alternatief overtuigde medemens bedient zich ter verdediging van de kwakzalverij van hun keuze van een aantal standaardargumenten. Natuurlijk is discussie in de meeste gevallen zinloos, maar mocht u af en toe de behoefte voelen om kruidenvrouwtjes en mandalavouwers van repliek te dienen dan is deze serie op De Jaap zeg maar helemaal uw ding. We gaan alternatieve dooddoeners debunken! Vandaag: Maar deze methode bestaat al eeuwen!

Waterhandel
Acupunctuur, het bestaat al eeuwen. Macrobiotiek, bestaat ook al eeuwen. Net als voetreflexologie. Ook al millennia trending topic onder de bevolking: cholera, polio, kanker en de Pest. De medische wetenschap zoals wij die kennen bestaat in feite ook al zo lang als de mensheid, maar is de afgelopen anderhalve eeuw ingrijpend veranderd. Nieuwe inzichten en technieken en het voortdurend blijven onderzoeken en verfijnen van methodes hebben geleid tot het beheersbaar maken van dodelijke epidemieën en het terugdringen van het sterftepercentage aan voornoemde ziektes. In de westerse wereld komen polio, cholera en de Pest niet of nauwelijks meer voor en kanker, hoewel nog steeds vaak dodelijk, wordt effectief bestreden. Acupuncturisten, macrobioten en voetreflexologen passen echter al eeuwen precies dezelfde behandeling toe, en homeopaten volgen de negentiende-eeuwse leer van de bedenker van deze waterhandel nog altijd op de letter nauwkeurig.

Dus, samenvattend: het afnemen van de sterfte aan en besmetting met ettelijke ernstige ziektes coïncideert met de enorme vlucht die de medische wetenschap genomen heeft, terwijl de ‘eeuwenoude’ geneeswijzen al die tijd onveranderd bleven. Uiteraard maken we niet de kwakzalversdenkfout om coïncidentie met correlatie te verwarren, maar dan nog blijft staan dat de recent sterk verbeterde gezondheid van de (westerse) mens in ieder geval niet aan de ‘eeuwenoude’ geneeswijzen kan liggen. Die is immers in al die tijd niks veranderd, daar gaat de alternatieve sector prat op.

Zuigelingensterfte
Beoefenaars van alternatieve geneeskunde die zich beroepen op de eeuwenoude wijsheid van de oplichterij van hun keuze maken nog een denkfout, namelijk dat oud goed is. Zouden zij bij een kieswortelontsteking een middeleeuwse chirurgijnsbehandeling blieven? Is ook oud, en bovendien, vroeger had niemand een kunstgebit! Want romantiseren is onontbeerlijk in een pleidooi over oude geneeswijzen: de mensen wisten intuïtief wat goed voor ze was. Kanker kwam niet eens voor, vroeger! Pas sinds Big Pharma zich ermee ging bemoeien kreeg opeens iedereen kanker. Daar hebben ze gelijk in trouwens, sinds Big Pharma ervoor zorgt dat we gemiddeld een jaartje of tachtig worden is het aantal gevallen van kanker flink toegenomen. Voor die tijd liet zuigelingensterfte, difterie of TBC de mensen geen tijd om fatsoenlijk kanker te ontwikkelen. De claim ‘met acupunctuur kankervrij het graf in’ zou je dus welbeschouwd hard kunnen maken.

Echte medische wetenschap beroept zich niet op leeftijd. De nieuwste inzichten zijn beter dan die van tien jaar geleden, traditie staat het objectief toetsen van kennis en methodes nooit in de weg en het werk dat Hippocrates ooit begon zal nooit als een afgerond, statisch geheel voor eeuwige waarheid gehouden worden. Eeuwige, onwrikbare waarheid, dat is geloof en geen wetenschap.