Kijkbuiskansen: Lee Atwater, rechtvaardige cowboys & Wilders die lief doet

23-02-2011 18:00

Vpro Import: Lee Atwater, 23:40 uur, Ned 2 – Lee Atwater was een spindoctor in het centrum van de republikeinse macht. Dankzij zijn vermogen het politieke spel als snoeiharde oorlog op te vatten hielp hij maarliefst drie presidenten aan de macht. Dat tegenkandidaten het moesten ontgelden door onophoudelijke laster- en poepgooicampagnes hoorde er voor hem gewoon bij. Wellicht zou Atwater in het Nederland van nu goeie zaken doen, gezien de lastercampagnes van links en rechts over en weer.

Voetbal: Champions League, Inter Milaan – Bayern München, 20:40 uur, Ned 3 – Hoera! Miljonairs die tegen een balletje trappen, daar moet de gewone programmering voor wijken, dat snapt u. Gelukkig zijn wij vanavond lekker korfballen, een echte sport voor mannen.

Nieuwsuur, 22:00 uur, Ned 2 – Wilders doet lief. Wilders aait een poes. Wilders neemt tulpen in ontvangst. Wilders schaterlacht. Jazeker mensen, de campagne is nu écht begonnen. En daarom laat Wilders zijn meest menselijke kant zien. Kostelijk beeldmateriaal verzekerd.

Online: de rechtvaardige cowboy

Er bestaat een grote fascinatie van de kantoorbewoner voor geweld. Hij wil zijn eigen Fight Club gemedieerd ervaren. Justified past in een recente rij populaire series over mensen die regelmatig gewelddadig zijn. Aan de slechte kant van de wet  zien we dat bij The Sopranos, Dexter, Sons of Anarchy. Omdat dit soort series een verhaallijn over een seizoen heen vertellen, in plaats van een per aflevering, zien we het dagelijks leven van keiharde mannen.

Justified staat aan de goede kant. Het gaat over een hedendaagse cowboy. Iedereen houdt van cowboys. Als US Marshall met hoed wekt Raylan Givens dan ook veel sympathie. De titel van de show verwijst naar het korte antwoord dat hij geeft als hij aan zijn superieuren moet uitleggen waarom hij iemand neermaaide in een vuurwapenduel: “it was justified”. Mannen vinden hem rauw, vrouwen vinden hem charmant en iedereen vindt hem sexy. Hij praat alleen als het moet. Als het moet, zijn het soms prachtige war stories. De serie is losjes gebaseerd op werk van cultschrijver Elmore Leonard en er zijn geinige gastrollen van – bijvoorbeeld – de dokter uit Star Trek: Voyager, norse Stuart uit Spin City en de babypapa van Miranda uit Sex & The City. Plezier voor de hele familie dus. Seizoen 2 is net van start gegaan en heeft iedereen woensdagavond verse afleveringen. Hier alles.

Vers: Hellcats (S01E16), One Tree Hill (S08E16), Shameless (S08E12), V (S02E07), Law & Order SUV (S12E18), NCIS (S08E16), Lights out (S01E07), Tosh.0 (S03E07), Glee (S02E14).

In The Daily Show halen republikeinen uit naar het gemak waarmee je na je Caramel Light Frappacino even een abortus meepikt in de mall. Deskundoloog Kristen Schaal stelt daarom een speciale pro-life munt voor zodat je altijd zeker weet dat aan jouw geld geen bloed van dode foetussen kleeft. Een indringende reportage uit Wisconsin laat zien dat het daar niet net Egypte is. CNN correspondent Anderson Cooper is te gast. Ook in The Colbert Report aandacht voor Winsconsin.  Voormalig minister van defensie Bing West (naam niet verzonnen) vertelt hoe we uit Afghanistan komen. Kijken dus GroenLinks.