Joop-bash: ingezonden Francisco-column

25-02-2011 21:00

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Beste DeJaap’ers, bedankt dat ik via jullie site-je ook de minder intellectuele Nederlander aan mag schrijven. Ik nodig jullie uit om je opinie ook via het Joop-platform kenbaar te maken. Zolang het een genuanceerd-linkse mening is, natuurlijk. Voor rechtse schreeuwerts is geen plaats. Ik beschouw Joop.nl graag als een gezond orgaan in het door rechtse ziekte aangevreten lichaam dat het internet heet. Met enig gevoel voor dramatiek noem ik deze column dan ook: Chemotherapie.

Het rechtse gezwel in de onderbuik braakt zijn afscheiding al jaren uit op websites als de DeJaap, Telegraaf.nl of GeenStijl. En daarvoor heb ik het internet niet uitgevonden. Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid, mijn dure plicht om het door mij groot geworden fenomeen internet ook welopgevoed achter te laten.

Jopen
Daar zet ik mij dagelijks voor in. Ik en mijn Jopen. Met de liefde van een moeder voor haar kind drukken wij de onderontwikkelde Nederlander aan de borst. Die mag zich onbeperkt laven aan onze inzichten, uiteenzettingen en morele superioriteit. Ik noem grote Jopen als een Jan Tromp (het enfant terrible van de tv-journalistiek ), Marleen Barth (die haar verschillige gage meer dan waard is met ‘De bijdrage waar niemand blij van wordt‘) en een Rob Oudkerk (Directeur Jeugdfabriek en liefhebber van Jopen en het fabriceren van jeugd).

Opvoeden is echter niet enkel een kwestie van liefdevolle verheffing. Een kind heeft behoefte aan een harde hand. Daarvoor hebben wij Adriaan Soeterbroek. Een paar keer per week slaat hij de lezer om de oren met een verse Godwin. Zijn humor is zo bot als zijn pen en zijn onderwerpkeuze zo rijk als zijn duotone palet. Adriaan Soeterbroek doet pijn als een chemokuur.

Paul de Leeuw
Dat de rechtse onderbuik hierop reageert is logisch. Doodsbedreigingen waren ingecalculeerd. Maar dat men uit reactie bijzondere talenten als Paul de Leeuw weet aan te tasten, daar schrik ik van. Paul de Leeuw! Jaren van rechtse beloningen hebben hem vatbaar gemaakt voor de onderbuik.

De VARA mag hier niet aan toegeven. Om onze programma’s ook in de toekomst te garanderen van een veilige ‘schone’ inhoud wil ik het volgende voorstellen: Voortaan worden de programma’s van de heer De Leeuw vooraf gemodereerd door iemand met een groot ethisch besef en ervaring met modereren. De sollicitatiebrief is al af.

Verschillige groet,
Francisco van Jole
Aankomend ex-eindredacteur Joop.nl