Column

Bonustopic: Echte Jan vertelt

28-02-2011 22:00

Ik werd deze week tijdens het verslaan van een demonstratie voor het PowNews lastig- en aangevallen door onze beroepsdemonstrant. Deze Jose van Leeuwen vindt mij een rioolljournalist, ik haar een hysterisch vrouwtje. Maar achter deze grappige rendez-vous zit een veel dieper en ernstiger verhaal. Jose staat namelijk symbool voor heel veel van die gezellige linkse politiekcorrecte types. De demonstratie die ik wilde verslaan was een anti-Kaddaffi bijeenkomst op het plein voor de Tweede Kamer. Wij houden van een lolletje bij PowNed, maar over een revolutie waar honderden doden vallen maken we geen grapjes. Ik wilde oprecht de boze Libiërs vragen naar de situatie in hun land.

Maar na één gesprekje liep er een man mee die iedereen in het Arabisch vertelde niet met ons te praten. Uiteindelijk bleek dit omdat wij volgens hem van de PVV zouden zijn. Grappig, sta je in ons land te demonstreren voor vrijheid in Libië. Maar doe je er alles aan om persvrijheid hier dwars te zitten.

Dat wij van de PVV zouden zijn was ingefluisterd door Jose. Want Jose vindt ons rechts, dus PVV’ers. En Jose vindt ons ook nazi’s. Jose vindt namelijk dat iedereen die niet links is een fascist is. Iedereen die niet links is niet deugt. En dat iedereen die niet links is een minderwaardig mens is. En daar komt juist het probleem om de hoek bij zoveel van die politiekcorrecte mensen. Zij zien overal het kwaad in, behalve in hun eigen scheefgegroeide redenatie.

Door zelf te stigmatiseren, zelf mensen in een hoek te drukken, zelf vrijheden van een ander te beperken, zelf mensen minderwaardig te vinden, zelf ander geluid monddood proberen te maken en zelf zelfs geweld niet schuwen, zijn ze verworden tot hetgeen ze zo graag veroordelen. Want door hun door haat vertroebelde blik zien ze niet meer wat nou werkelijk het kwaad is.

Jan Roos is een echte Jan. Daarom is hij ook presentator van de Powned-radioshow Echte Jannen. Daar las hij zondagavond bovenstaande column voor.