Weten & Tech

Geen pis voor dikke wijven

12-03-2011 16:00

NIET VOOR DIKKE WIJVEN!Het is een vreemd en typisch Nederlands tafereeltje: veel vrouwen in het eerste trimester van hun zwangerschap plassen in flesjes. En waarom in ‘s hemelsnaam zou je tussen de ochtendmisselijkheid en de vreetbuien door met kratjes pis lopen slepen? Omdat je zo blij bent met je zwangerschap dat je het andere vrouwen die moeite hebben met zwanger worden ook gunt. Je doet mee met Moeders voor Moeders, een wereldwijd unieke actie van farmaceutisch bedrijf MSD die de urine gebruikt als grondstof voor Pregnyl. Uit de urine wordt namelijk het hCG-hormoon gewonnen.

Vraatzuchtige dikzak
Pregnyl is een injecteerbaar middel dat de eisprong opwekt. Daarna kan de gebruikster zwanger worden door seks te hebben, door kunstmatige inseminatie of door de eicellen te ‘oogsten’ voor bijvoorbeeld In Vitro Fertilisatie (IVF of ‘reageerbuisbevruchting’). Helaas is in het alternatieve circuit een dieet in omloop, waarbij Pregnyl wordt voorgeschreven als afslankmiddel. Het zou moeten zorgen voor het uitblijven van hongergevoel. Volgers van het dieet zullen, als zij zich strikt aan de voorschriften houden, inderdaad flink afvallen: het dagrantsoen bedraagt 500 kCal. Dat komt overeen met grofweg twee boterhammen met kaas. Natuurlijk val je niet alleen om van de honger, maar krijg je ook barstende koppijn en een jojo-effect waar je U tegen zegt: na zo’n hongerwinterrantsoen zal je stofwisseling dusdanig verziekt zijn dat het lichaam ieder flardje energie dat binnenkomt linea recta als vet up uw heupen plakt. Uiteraard wordt de hoofdpijn toegeschreven aan ‘het ontgiften’ en eventuele gewichtstoename nadat de lijner weer normaal gaat eten is de schuld van de slappe en vraatzuchtige houding van de dikzak.

Het gebruik van Pregnyl ter ondersteuning van een dieet is niet alleen onwerkzaam, maar ook verboden. Het middel is er niet voor bedoeld en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG) spande onlangs een proces aan tegen enkele alternatief ‘genezers’ voor het nalaten verantwoorde zorg te bieden. Er werden boetes opgelegd. Toch beweren de kwakzalvers Dirk van Lith en Marcel Menko triomfantelijk in de Volkskrant van 11 maart jongstleden dat zij niet van plan zijn te stoppen met het off label (niet voor het oorspronkelijke doel) voorschrijven van Pregnyl. Kennelijk is het bieden van onverantwoorde zorg erg lucratief, want de kwakkwezeltjes wijzen vooral op het feit dat off label voorschrijven niet verboden is.

Kortzichtige vrouwen
En die pril zwangere vrouwen dan, die braaf hun flesjes volplassen? Die tijd en moeite investeren in de droom van een andere vrouw om moeder te worden? Hebben zij wel zin om wekelijks een kratje pies in hun gang klaar te zetten voor een geinige medische gimmick bij een gevaarlijk crashdieet? Nou, nee. Moeders voor Moeders is not amused, en ook onder vrouwen is het op zijn minst omstreden, getuige deze (al wat oudere) discussie op het Viva-forum waar veel deelneemsters grote vraagtekens hebben bij het dieetverslag van redactrice Jossine Modderman.

Ze hebben gelijk. Er wordt oneigenlijk gebruik gemaakt van hun, shall we say, ‘basismateriaal’. Je zit niet kokhalzend van de ochtendmisselijkheid in een flesje te mikken op de wc voor de kwakzalfbranche. Zoals Pregnylhandelaar Johan van D. in de Volkskrant het verwoordt: “Zwangere vrouwen reageren, bot gezegd, dat ze wél willen doneren voor de buurvrouw die niet zwanger kan worden, maar niet voor dat dikke wijf op de hoek. Dat is kortzichtig want er is ruim voldoende voor andere toepassingen.”
Dat er voldoende is, is geen geldig argument en bovendien onwaar, als te veel vrouwen afhaken ontstaat er schaarste. En dat zwangere vrouwen niet willen doneren voor dat dikke wijf op de hoek is niet kortzichtig, maar volkomen terecht. Het dikke wijf op de hoek is er ook niet mee gebaat namelijk, de enigen die wel varen bij oneigenlijk gebruik van Pregnyl zijn de kwakzalvers die rijk worden over de ruggen van vrouwen, die zij ook nog eens kortzichtig dan wel dik wijf noemen.

Annabel Nanninga heeft zelf niet meegedaan aan Moeders voor Moeders. Wel is zij een dik wijf, en ook weet zij wat zij daaraan zou moeten doen. Namelijk wat minder en gezonder eten en lekker veel sporten. Als zij dat vertikt, moet zij het zelf maar weten.