Recensie: Temporary Stedelijk 2

18-03-2011 14:00

Door omstandigheden, waar het Stedelijk Museum zelf niet veel aan kan doen, duurt de verbouwing van het museum langer dan gepland. Om niet helemaal afgesloten te zijn van het publiek en omdat het oude gedeelte toch zo goed als af is, heeft het Stedelijk Museum een tweede tijdelijke tentoonstelling georganiseerd met de naam: Temporary Stedelijk 2.

De eerste tijdelijke openstelling en de daaraan gekoppelde tentoonstelling kreeg het voordeel van de twijfel. Bij binnenkomst zag je dat het gebouw geweldig mooi was opgeknapt, een klein feestje om er te zijn. De openstelling was redelijk succesvol, gemeten aan het aantal bezoekers, maar ook omdat het Stedelijk deed wat het moet doen: werk van hedendaagse kunstenaars laten zien, dat de bezoekers verrast en aan het denken zet.

Brokje steen
Een voorbeeld was het werk van Mario Garcia Torres waarbij hij met behulp van vijf diaprojectors een fries creëerde die een groep figuranten door het gerestaureerde museum liet bewegen. Van het werk werd je vrolijk. Een tweede voorbeeld van Navid Nuur was een stom brokje steen van het gerestaureerde museumgebouw dat op de grond was gelegd. Het werk kreeg waarde, omdat er een suppoost naast stond, maar eigenlijk lachte het conceptuele werkje je recht in je gezicht uit. Een ander voorbeeld was het werk van Roman Ondák waarbij van alle bezoekers een streepje op de muur boven hun hoofd werd gezet. Het werk liet mooi zien dat we allemaal zo heerlijk gemiddeld zijn.

Temporary Stedelijk 2 toont momenteel een paar mooie werken, maar dat is het dan. Het zijn aansprekende kunstwerken, maar zonder duidelijk idee, stelling of context neergezet of opgehangen. Het is alsof je bij het Kröller-Müller Museum bent. Begrijp me niet verkeerd, daar is niks mis mee. Het Kröller-Müller stelt zijn mooiste werken tentoon, maar dat is het. Het Stedelijk Museum doet nu hetzelfde. Dus als je aankomende weken iets cultureels wilt doen, dan is het Kröller-Müller Museum of het Stedelijk Museum een aanrader. De locaties zijn prachtig, de museumstukken voor Nederlandse begrippen de top, de suppoosten bijzonder aardig en de koffie en de taart zijn goed verzorgd.

Verheffing
Echter, kunnen we stellen dat Temporary Stedelijk 2 een toegift is vanwege een langer durende verbouwing? Dan is het beter om open te zijn dan nog weer een jaar langer gesloten te zijn. Laten we hierbij wel eisen dat Temporary Stedelijk 3 (of New Stedelijk 1) van dien aard is, dat het doet wat we van een museum van moderne kunst mogen verwachten: de bezoekers aan het denken zetten, de grens van kunst opzoeken en wellicht zelfs verheffen.