De kwestie-Breedveld: anoniemen moeten bestreden worden

22-03-2011 15:00

Publicist Peter Breedveld is boos. Hij loopt op Twitter en op zijn website Frontaal Naakt nu al wekenlang te klagen. Geenstijl is kut, Tofik Dibi en Boris van der Ham zijn kut, Femke Halsema is ook kut. Die hele TMG/Powned/Geenstijl bende is kut. Het is allemaal kut. Volgens Breedveld dan. Hij heeft echter een punt. Er is namelijk een schandalige poging tot karaktermoord op Breedveld gedaan. Maar hij legt de schuld bij de verkeerden. Waarom blijven het ANP en de NCRV anders buiten schot? 

De achtergrond in een notendop. Breedveld twitterde weken terug iets over PVV’ers die doodgeschoten moesten worden. Flauwe grap, niet leuk. Kan gebeuren. Vervolgens pakte De Telegraaf groot uit. Het leek Bild wel uit de periode dat Gunther Walraff undercover ging bij het boulevardblad. Grote kop: een ‘ambtenaar’ van de Vrije Universiteit, daar werkt Breedveld, wenste PVV’ers dood. GeenStijl kwam er overheen en daarna stond Rutger van PowNed opeens in het kantoor van Breedveld. Dat leidde tot pijnlijke beelden. Vermakelijk, maar pijnlijk.

Bedreigingen, bedreigingen, bedreigingen
Het gaf in ieder geval ellende. Breedveld kreeg bakken met bedreigingen over zich heen. Zijn kinderen (hoe ziek wilt u het hebben?) werden zelfs bedreigd. Komt nog bij dat Breedveld zijn dagen doorbrengt met publiciste Hassnae Bouazza, dus het “Marokkaanse hoer dit, Marokkaanse hoer dat” was niet van de lucht. Zo gaan de dingen tegenwoordig. Alles moet kapot en dat moet uiteraard anoniem. Want wat is er nou lekkerder dan van achter je computer Schadenfreude hebben over een man wiens leven even door het putje wordt gedraaid?

Nu ja, afgelopen weken zijn er dus heel veel stukken op Frontaal Naakt te lezen over hoe kut het allemaal wel niet is, dat GeenStijl. De ‘Roze Khmer’, zo noemt hij GS en haar lezers. Ikzelf noem die achterban altijd de Roze Horden, maar Roze Khmer bekt beter. Punt voor Breedveld dus. Op twee van die stukken, niet geschreven door Breedveld, heb ik gereageerd. Of eigenlijk, ik heb daar niet op gereageerd. Het ene stuk was geschreven door ‘Eva’, het ander door ‘Beukman’. Omdat ik dus een hekel heb aan anonieme webloggers, reageerders, cartoonisten, twitteraars en wat dies meer zij, schreef ik onder die stukken: leuk, maar anoniem. Ga ik dus niet op in. De woede van de Naakte Horden was mijn deel. Ik was een varken, ik was dom-rechts en nog meer van dat fraais. Dat werd mij uiteraard toegevoegd door, jawel, anonieme Frontaal Naakt-reageerders. Want zo rollen ze, lekker anoniem schelden, je diskwalificeren. Anoniemen zijn echt de vreselijk… Hey, wacht eens! Door wie is Breedveld eigenlijk bedreigd?

Anonieme rukkertjes
U kunt het antwoord raden: anonieme rukkertjes. Anonieme rukkertjes die De Telegraaf lezen, anonieme rukkertjes die GeenStijl lezen, anonieme rukkertjes die naar PowNed kijken. Maar moet Breedveld zich dan niet richten op zijn bedreigers in plaats van een kruistocht tegen GS cum suis te voeren? Doet ‘ie dus niet. Breedveld heeft tot op dit moment nog geen aangifte gedaan tegen zijn bedreigers. Hij vindt het een “waste of time”.

Daar heeft hij niet helemaal ongelijk in. Agenten snappen doorgaans niets van dit soort zaken, die hebben al moeite een retweet te begrijpen, laat staan dat ze de complexiteit van deze toestand in een aangifte zouden kunnen vastleggen. Tikken met één vinger schiet niet zo op namelijk.Toch vind ik dat Breedveld aangifte zou moeten doen. Breedveld is publicist, bevindt zich daardoor in het ‘publieke domein’ en toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner heeft na de moord op Van Gogh herbevestigd dat je je kan vervoegen bij de lokale politie die zal bekijken, eventueel in samenspraak met de DKDB, AIVD en NCTb, wat er aan de hand is en wat de mogelijkheden zijn.

Zielloze zombies met een Telegraaf-abonnement
Het laatste stuk op de site van Breedveld is wederom geschreven door een anoniem iemand. In een op zijn minst als warrig te omschrijven verhaal blijkt GeenStijl een soort Scientology-sekte te zijn. U moet het maar even opzoeken. Een artikel van Micha Kat-achtige proporties. De volgende stap is waarschijnlijk een artikel waaruit blijkt dat GS onderdeel uitmaakt van de New World Order, wordt geleid door shapeshifters en dat het uiteindelijke doel van de website feitelijk is om ons grondwater te vergiftigen, zodat we allemaal als zielloze zombies over straat gaan met een levenslang abonnement op De Telegraaf.

Maar het ANP en de NCRV dan? Het feit dat mensen worden bedreigd op internet wordt nu misbruikt om de ander de mond te snoeren. Wat het feit niet oplost. Noem mij drie, nee twee, nee één strafzaak waar GeenStijl is veroordeeld voor bedreiging. Dat bedoel ik: die zaken zijn er niet. Dat het allemaal de schuld is van GeenStijl, is een afleidingsmanoeuvre. Al die mooie analyses over Geenstijl hebben vooral er mee te maken dat hun mening de Naakte Horden onwelgevallig is. Want niemand op de site van Breedveld heeft zich beklaagd over het feit dat het Parool en het ANP óók aandacht aan de kwestie hebben besteed. Op de hele site valt er geen commentaar te lezen van Breedveld of zijn Naakte Horden dat het ANP een slechte nieuwsorganisatie is. Of dat Stand.nl van de NCRV op Radio 1 een slecht programma is omdat ze aandacht besteedden aan de kwestie.

Het ware probleem zijn de anonieme bedreigers die Breedveld het leven zuur proberen te maken. De anoniemen zijn de bijl aan de stam van de samenleving. Breedveld en iedereen in een vergelijkbare situatie moet aangifte doen tegen de anoniemen. Anoniemen dienen, alles op alles, bestreden te worden. Doe aangifte, Breedveld.

Bas Paternotte is volgens de Naakte Horden een ‘domrechts varken met een dubbele politieke agenda’. Zelf vindt hij dat anonieme reageerders laf zijn, of ze nou bij GeenStijl of Frontaal Naakt vandaan komen. Hij heeft een abonnement op De Telegraaf vanwege de columns van Rob Hoogland en Paul Jansen.