ThePostOnline

GroenLinks heeft een probleem

29-03-2011 14:29

“De provincie Zeeland ontruimen levert ook grote economische problemen op.” Mooi angstbeeld, gisteren uitgesproken op Radio 1 door GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. De oud-directeur van Greenpeace gaat sinds de ramp in Japan voortdurend vol op het orgel. Angst zaaien lijkt haar thema. Deze licht hysterische manier van werken komt GroenLinks nu duur te staan.

Het is waarschijnlijk de activistische achtergrond van Van Tongeren die het maakt dat ze steeds van die rare fratsen uithaalt. De grote brand bij het chemische bedrijf in Moerdijk begin dit jaar werd door haar op Twitter gelijk aangegrepen voor een pleidooi tegen “plastic flesjes”. Het concern stond nota bene nog te branden.

Gestoorde dictator
Toen onze moedige militairen werden aangehouden op het strand van Sirte was Van Tongeren er weer als eerste bij op dat vermaleijde Twitter. “Hoe zouden wij reageren als Libië hier twee mensen op kwamen halen per heli als er rellen waren? Alle vijf een tijdje vast denk ik.” Er daarmee volledig aan voorbijgaand dat het praktisch oorlog is in Libië, dat geleid wordt door een gestoorde dictator.

En nu dus de kerncentrales in Japan die nog steeds niet ontploft zijn ook al wordt de situatie aldaar steeds nijpender. De lijken dreven nog door de Japanse straten toen Van Tongeren haar pleidooi tegen kernenergie ontvouwde. Deze bijna activistische manier van werken komt Van Tongeren nu duur te staan. Haar referendum-plan heeft bot gevangen in de Tweede Kamer. Hierdoor is de GroenLinks-politica nu zelfs aangewezen op de PVV (!).

Rode Ingenieur
De reacties zijn niet mals. Neem Diederik Samsom (PvdA). Hij heeft zich de afgelopen weken ontpopt als een politicus die de kernenergieproblematiek beheerst en met kennis van zaken (de Rode Ingenieur is kernfysicus, moet u weten) te lijf gaat. Zijn optredens bij bijvoorbeeld Pauw & Witteman worden door zowel links als rechts goed ontvangen. “Het is niet sterk om als Kamerlid nu zelf op de golven van een nucleair drama een referendum in te stellen”, zegt hij over het voorstel van Van Tongeren vandaag in het Financieële Dagblad. D66 en ChristenUnie zien ook weinig in het plan.

Daarom is Van Tongeren nu gedwongen te kijken naar gedoogsteunpartij PVV. Die voor kernenergie zijn maar ook voor referenda: “Ondanks het inhoudelijke verschil van mening over kernenergie, reken ik daarom nu weer op de PVV” zegt Van Tongeren. Het is een mooie bende bij GroenLinks: de oud-Greenpeace mevrouw die hulp moet zoeken bij de PVV. Die Linkse Samenwerking gaat nog een keer heel hard komen. Wat denkt u mevrouw Van Tongeren, zullen we ook gelijk maar een referendum over de GroenLinks-politiemissie in Kunduz doen?

Bas Paternotte mist nog steeds Femke. Daar is alles wel mee gezegd.