ThePostOnline

Alphen: We moeten gekken niet bewapenen

12-04-2011 14:00

Wat mij betreft zijn er maar vier groepen die over wapens mogen beschikken. Onze moedige militairen, onze moedige politieagenten, jagers die de wildstand bijhouden (jajaja, kom maar met die comments, I don’t care), kleiduif-schieters en Olympisch sporters (biathlon; skiën en schieten enzo). En die schietclubs dan, hoor ik u roepen. Allemaal sluiten. Ogenblikkelijk. Het systeem heeft gefaald. Tristan, het Beest van Alphen, schoot zichzelf in zijn been met een luchtdrukpistool, werd opgenomen in een psychiatrische inrichting wegens doodswens en was tóch lid van een schietclub. Had een vergunning voor vijf vuurwapens. Ik hoor u nu zeggen: maar we kunnen alle schietclubs toch niet over een kam scheren? Dat kan dus wel. En ik zal u uitleggen waarom.

We moeten gekken niet bewapenen
Die Tristan was gestoord. Dat valt niet te ontkennen. Wie zoveel mensen doodschiet en verwondt is niet normaal maar gek. Knettergek. In 2006 heeft hij tien dagen gedwongen opgenomen gezeten in een gekkentehuis. Daar is een IBS voor nodig, een Inbewaringsstelling. De burgemeester moet die afgeven. Leest u het goed? Die IBS is afgegeven door de toenmalige burgemeester van Alphen aan de Rijn. En de burgemeester is de baas van de korpschef die weer verantwoordelijk is voor het afgeven van de wapenvergunning aan die Tristan. Conclusie: het systeem deugt niet. Valt niks tegen in te brengen. Hoeveel van deze Tristans lopen er nog rond in Nederland? Zowel volledig gecertificeerd psychisch niet in orde én met een vergunning om te schieten?

Leuk verhaal, maar dan halen ze die wapens wel in het zwarte circuit, hoor ik u nu roepen. Sure, dat kan altijd. Veel criminelen komen op die manier aan hun wapens. Deze Tristan was echter geen crimineel maar vooral een gestoorde gek. Gestoorde gekken zullen ongetwijfeld ook aan hun wapen kunnen komen, maar deze gestoorde gek was lid van een schietclub. Op een schietclub zijn wapens, op een schietclub zijn veel mensen met verstand van wapens en op een schietclub zullen ongetwijfeld mensen zijn die aan wapens kunnen komen. En anders stelen ze ze wel uit de clubkluis, gekken zijn inventief.

Nogmaals: we moeten gekken niet bewapenen
Willem Holleeder en kompanen – die jongens beschikken uitsluitend over illegale wapens. Tijdens de vele liquidaties begin deze eeuw zijn er ook onschuldige slachtoffers gevallen. Die raakten gewond, gingen niet dood voor zover ik mij kan herinneren. Deze Tristan was geen crimineel, toch schoot hij zijn magazijnen leeg op mensen die hun zaterdagse boodschappen deden. En die gingen dus wel dood.

Nederland, waar reguleren onderdeel is gaan uitmaken van de volksaard, moet nu eens stelling durven nemen. Zijn schietclubs daadwerkelijk de garantie voor het voorkomen van een welig tierend zwart circuit? Dus we bewapenen duizenden burgers omdat we bang zijn dat ze anders op eigen houtje hun hobby gaan beoefenen? Zijn we zo laf geworden? Dat kan ik mij niet voorstellen.

Het systeem heeft gefaald
Wapens zijn voorbehouden aan de overheid, jagers en onze sporters. Er zijn meer Tristans en er zijn ongetwijfeld die ook lid zijn van een schietclub. Gelooft u mij niet? Prima. Maar ik ga het risico niet nemen. Alle schietclubs tot nader order dicht. Laat de falende burgemeesters, korpschefs en psychiatrie eerst maar eens hun zaken op orde krijgen. Nederlandse burgers moeten niet de beschikking over wapens hebben, tenzij ze onder de bovenstaande categorieën vallen. Wapens doden geen mensen, mensen doden mensen. Laten we dus iets kieskeuriger zijn in wie we de beschikking over wapens geven. Het risico zo klein mogelijk maken. Dit was niet mijn winkelcentrum, vriend.

Bas Paternotte is als de dood voor vuurwapens en moet ook zeker niet de beschikking over een vuurwapen krijgen. Voor zijn werk heeft hij meerdere  psychiatrische instellingen bezocht en de bewoners ontmoet. Hij vindt dat die al helemaal niet de beschikking over vuurwapens moeten krijgen.