Is Francisco van Jole te vergelijken met Adolf Hitler?

26-04-2011 10:00

Het is dinsdag en dat betekent een pittige stelling op DeJaap. Het zal u niet zijn ontgaan dat er weer een stevige nazi-vergelijking is gemaakt op het verschillige VARA-vehikel Joop. Uit een staatje gemaakt door een GroenLinkser blijkt dat PVV-voorman Geert Wilders maar liefst 30 verschillende overeenkomsten heeft met Adolf Hitler. Leg Joop-einddredacteur Francisco van Jole naast datzelfde staatje en wat blijkt: hij komt op zeker 14 punten overeen met Adolf Hitler!



Ik loop ze even met u door. Als we van X “rechtse media inclusief politici” maken, ziet het er als volgt uit:

Francisco van Jole ziet de rechtse media als gevaarlijk (1) en cultureel inferieur (2). Daarnaast is er volgens hem geen ruimte voor goede rechtse media en politici. Wanneer heeft u voor het laatst een rechts iemand op de VARA-ledenwebsite gezien? (3) We zijn het er ook over eens dat er op de website vaak beledigende bewoordingen over rechtse media en politici staan. (4) Daarnaast heeft Van Jole kritiek op de oude elite. Zo vindt hij de Volkskrant veel te veel naar rechts opgeschoven (5). De cultuuruitingen van die oude elite zinnen hem ook niet. Zo is er volgens Van Jole sprake van een “rechts complot” in Hilversum (6). Daarnaast blijft Van Jole evenals Adolf Hitler hameren op één onderwerp – de PVV – (7) en vermijdt hij concrete voorstellen (8), geeft hij nauwelijks interviews (9) en gebruikt hij moderne technologie in zijn campagne (10) tegen rechtse media en politici. Daarnaast is Van Jole kritisch over rechtelijke uitspraken (11) (“roken in de horeca mag”), gebruikt hij zijn macht om zijn tegenstanders monddood te maken (12), wordt Joop geleid door één leider (“eindredacteur Joop”) (13) en is hij zonder de hulp van extreemrechts aan de macht gekomen. (14)

Vegetariër
Heb ik zelf ook nog wel een paar punten. Net zoals Hitler is Van Jole vegetariër (15), draagt hij soms wel/soms niet een bril (16), zijn de geldstromen binnen zijn organisatie onduidelijk (17) en houdt hij toespraken en lezingen om zijn punt kracht bij te zetten. Dat zijn achttien overeenkomsten met Adolf Hitler!

Is de Hitler-vergelijking zinvol?

Eerst een citaat uit Siegfried van Harry Mulisch. Zijn alter ego Rudolf Herter peinst op het einde van het boek over de menselijkheid van Hitler. Ik citeer:

In hoeverre was Hitler eigenlijk een mens? Hij had het lichaam van een mens – ofschoon… ook met dat lichaam was van meet af aan iets vreemds aan de hand. Met zijn beschrijving van ‘de jood’, die de wereldheerschappij wilde om de mensheid te vernietigen, had hij in elk geval een sprekend lijkend zelfportret geleverd. Hij dacht aan een zin uit Mein Kampf, die zich in zijn geheugen had gebrand: ‘Siegt der Jude mit hilfes seines marxistische Glaubensbekenntnisser über die Völker dieser Welt, dann wird seine Krone der Totentanz der Menscheit sein, dann wirdt dieser Planet wieder wie einst vor Jahrmillionen menscheenleer durch den Äther ziehen’. Mensenloos! Met andere woorden, de overblijvende joden op de planeet waren geen mensen – zo min als hijzelf dat was. Alleen was zijn eigen dodendans nog een graad verschrikkelijker, want nergens schrijft hij dat de ze zegevierende ondermensen onder leiding van hin verbaal-mytische Führer DER JUDE ten slotte ook zichzelf zouden uitroeien, zoals hij dat deed.

Domlinks
Elke, maar dan ook elke vergelijking tussen Adolf Hitler en Geert Wilders snijdt geen hout. Het kwaad dat deze man heeft aangericht is zo onvergelijkbaar met wat Geert Wilders de afgelopen twintig jaar in Den Haag heeft gedaan. Datzelfde geldt – zet ik er maar even voor de veiligheid bij, ik weet hoe domlinks in de comments rolt – voor de vergelijking Adolf Hitler versus Francisco van Jole.

In hetzelfde boek ontvouwt Mulisch een aardig gedachtenexperiment. Had hij de hersens ingeslagen van de zuigeling Hitler? Zo’n lief roze-mollig baby’tje met mooie ogen en dan -PATS- zo dat schedeltje gekraakt met een voorhamer. Als die GroenLinks-meneer bereid is die baby uit Braunau am Inn de hersens in te slaan met een hamer, is hij dan ook bereid dat te doen met Geert Wilders? Iets zegt mij, de GroenLinkser as such een beetje kennende, dat hij dat laatste niet van plan is.

En toch vergelijken hij, Van Jole en de VARA Geert Wilders met Adolf Hitler. Het is ronduit walgelijk. Net zoals het walgelijk is dat Wilders de Koran vergelijkt met Mein Kampf. Stop er toch mee, ongelukkigen. Jullie weten niet waar jullie het over hebben.

Bas Paternotte mist Harry Mulisch nog elke dag.