ThePostOnline

Obama’s geboorte-gekte

29-04-2011 12:30


Tijdens de campagne van 2008 onstond voor het eerst de discussie over de vraag of president Obama wel in Amerika geboren is. Met zijn Keniaanse achtergrond en de jaren die hij in Indonesië heeft doorgebracht, vroegen veel Republikeinen zich af of Obama wel aan de grondwettelijke eis, die stelt dat een president in Amerika geboren moet zijn, voldeed. In 2008 publiceerde Obama daarom al een simpel geboortebewijs, maar dat was voor velen niet genoeg. Onder aanvoering van Donald Trump laaide de discussie de afgelopen maanden weer op en daarom heeft Obama nu maar zijn hele geboorteakte geopenbaard. Je zou denken dat de discussie daarmee afgesloten wordt, maar helaas.

Trump


De reactie van Trump op de openbaring van Obama’s geboorteakte was veelzeggend. Hoewel hij zelf de discussie actief in leven heeft gehouden, begint hij te vertellen hoe onbelangrijk de discussie eigenlijk was. Toen er nog geen sluitend bewijs was, in zijn ogen in ieder geval, was de geboorteplaats van Obama het meest relevante politieke onderwerp wat Trump kon bedenken, maar nu er wel sluitend bewijs is kan deze irrelevante discussie eindelijk afgesloten worden. Desondanks is Trump heel trots op zijn rol in dit proces. Vervolgens verlegt hij de discussie naar studieresultaten van Obama die nu ook gepubliceerd moeten worden. Trump bouwt zijn kandidatuur immers niet op een idee over wat hij zelf voor Amerika wil betekenen, maar alleen op het idee dat Obama niet te vertrouwen is. Heeft hij niet gelogen over zijn geboorteplaats, dan zal hij wel gelogen hebben over zijn opleiding.

Gedurende de persconferentie die Trump heeft gegeven, laat hij ook constant doorschemeren dat hij het geboortebewijs nog wel even wil onderzoeken. Er is immers een kans dat Obama met bewijs geknoeid heeft. Zijn eerder gepubliceerde documenten zijn al publiekelijk in twijfel getrokken en ook nu is het maar de vraag of de documenten wel echt zijn.

Voorlopig zal de discussie nog wel even door gaan dus, terwijl FiveThirtyEight laat zien hoe belachelijk de discussie eigenlijk is. De veronderstelling dat veel Amerikanen niet geloven dat Obama niet in Amerika geboren is, lijkt meer gebasseerd te zijn op slecht onderzoek dan op een werkelijk probleem. De discussie geeft echter vooral aan waar de verkiezingen in 2012 om zullen draaien: de betrouwbaarheid van Obama. Republikeinen zullen constant in twijfel trekken of Obama the right man for the job is, en daarbij is elke discussie nuttig, hoe belachelijk ook. 2012 belooft een vermakelijk jaar te worden voor de neutrale toeschouwer.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.