Aluhoedjes en Osama

02-05-2011 15:00

Laat me beginnen te stellen dat ik wel denk dat Neil Armstrong gewoon op de maan geland is, dat niet George W. Bush achter de aanslagen van 9/11 zat, dat Barack Obama wel in Amerika geboren is en dat ik me niet met een hoedje van aluminiumfolie hoef te beschermen tegen pogingen van de Amerikaanse overheid om mijn gedachten te beïnvloeden. Hoewel ik van nature wantrouwend ben tegen overheden verlies ik me zelden in conspiracy theories. Toen ik vanochtend echter schreef dat “de nodige aluhoedjes” de komende tijd in twijfel zullen trekken of Osama bin Laden wel geliquideerd is, raakte ik toch geïntrigeerd. Klopt het allemaal wel?

Foto
Om te beginnen was er die foto. Die zou bewijzen dat Osama inderdaad dood is, maar persbureau AP trok de foto al snel terug omdat ze de echtheid en bron ervan niet kon hardmaken. Een snelle blik op de foto, inmiddels ook gedaan door GeenStijl en diverse kranten, leert echter dat er sowieso sprake is van photoshop. De neus van de onderkant van het hoofd met de herkenbare baard van Osama en de neus van de bovenkant van het nogal gemaltraiteerde hoofd sluiten duidelijk niet op elkaar aan. Daarnaast is het kleurenfilter anders. De onderkant van het hoofd van Osama is duidelijk geplakt in een andere foto.

Bovendien is het nogal onwaarschijnlijk dat dit het resultaat zou zijn van een soepel verlopen black ops missie van het Amerikaanse leger. Als er inderdaad geen gewonden aan Amerikaanse zijde zijn gevallen impliceert dat dat de missie vlekkeloos verliep. Enkele commando’s zijn het huis van Osama in het donker binnen gedrongen, hebben snel de aanwezigen geliquideerd en hebben het lichaam van Osama mee terug genomen. Call of Duty is er niets bij. Vanwaar dan dat hoofd dat er uitziet alsof er een bulldozer overheen is gereden? Een kogelgat in zijn voorhoofd, dat is begrijpelijk, maar een onherkenbaar gezicht waarvan bovendien de onderkant volledig ongeschonden is? Het lijkt onwaarschijnlijk. En als die missie zo soepel verlopen is, vanwaar dan al die explosies en die helikopter die is neergeschoten aldus een altijd betrouwbaar ooggetuigenverslag op twitter. Als dat verhaal klopt zouden er toch gewonden gevallen moeten zijn aan Amerikaanse zijde? Geen bewijs dus dat nog blijft staan, en een onwaarschijnlijk verhaal over een soepel verlopen missie tussen exploderende helikopters.

Het lijk
Het grootste mysterie is echter de noodzaak om het lichaam van Osama bin Laden in zee te gooien. Dat zou het Amerikaanse leger namelijk gedaan hebben om van hem geen martelaar te maken ofzo. Daarmee is meteen het enige bewijs dat deze liquidatie echt heeft plaatsgevonden vernietigd. In het strafrecht geldt dat er geen moordzaak is als er geen lijk is (Joran van der Sloot vaart er wel bij) en in politieke liquidaties lijkt die logica mij ook heel redelijk. Iedereen kan wel beweren dat hij Osama vermoord heeft en dat hij om strategische redenen het lijk direct vernietigd heeft. Zo heb ik Elvis vorig jaar ook nog om zeep gebracht.

Gezichtsverlies
Toch lijkt het niet waarschijnlijk dat Osama nog leeft. De Amerikanen weten ook wel dat als er morgen beelden verschijnen van bin Laden die de krant van die ochtend vasthoudt, die blunder van historische proporties verstrekkende gevolgen zal hebben voor de president en het hele land. Elke geloofwaardigheid van Amerika is dan verdwenen. Een waarschijnlijker scenario dat onder mijn aluhoedje broeit, is dat Amerika dit weekend definitief bewijs heeft gevonden dat Osama al tijden dood is. Gestorven aan een hartafwijking of een nierziekte. Zijn ontbonden lichaam dat gevonden is in de grotten van Tora Bora. Het zou betekenen dat Amerika al tien jaar in oorlog is om een man die al jaren geleden het loodje heeft gelegd. Gezichtsverlies en de vraag waarom duizenden Amerikaanse jongens en meisjes in een woestijn ver van huis zijn gestorven hingen als een Zwaard van Damocles boven de hoofden van Amerikaanse gezagsdragers. Wat doe je dan? Dan beweer je dat je hem gevonden en geliquideerd hebt, maar dat je het lijk vast in zee gegooid hebt om van Osama geen martelaar te maken.

Ik houd niet van conspiracy theories. Onkunde biedt veel vaker een logische verklaring voor onlogische gebeurtenissen van onwil. Om een maanlanding te faken, of een aanslag op het World Trade Center, moeten veel te veel mensen hun mond houden. Dat gaat nooit goed. De schoonheid van een liquidatie van iemand die al jaren dood is, is echter dat er weinig mensen bij betrokken zijn. Niemand vanuit Afghanistan gaat bewijs leveren dat Osama al jaren dood is aangezien ze dan zelf minstens zoveel gezichtsverlies lijden. Ze hebben dan namelijk al jaren een lijk gebruikt om volgelingen tot daden te inspireren bij gebrek aan nieuw leiderschap. Ik hoop van harte dat Amerika de komende dagen met overtuigend bewijs komt dat Osama inderdaad is geliquideerd, maar tot die tijd houd ik mijn aluhoedje in de buurt.

Adriaan Andringa zit paranoïde in een hoekje om zich heen te kijken.