Sport

Wat moet Ajax met Edgar Davids?

06-06-2011 16:47

Denken we aan Edgar Davids dan denken we aan een voetballer die zijn sociale vaardigheden niet voor elkaar had. Als een getergd man bekeek hij de wereld vanachter zijn zonnebril. Hij nam de pers nimmer serieus waardoor de interviews steevast in een gevecht leken te eindigen. De man zocht ruzie met de hele planeet. Op het EK van 1996 stuurde bondscoach Hiddink hem na een meningsverschil over een wissel van Clarence Seedorf in de eerste helft tegen Zwitserland naar huis. Dat alles omdat Davids tegen een Zwitserse journalist verklaarde dat Hiddink must get his head out of players’ asses so he can see better. En nu wordt hij voorgedragen als lid van de raad van commissarissen van het nieuwe Ajax van Johan Cruijff. Opvallend.

Indrukwekkend
Davids heeft een aardige carrière achter de rug. Als ijzervreter op het middenveld verdiende hij zijn sporen bij Ajax, AC Milan, FC Barcelona, Juventus, Internazionale, Tottenham Hotspur en Crystal Palace FC. Vlak daarbij zijn bijdrage aan Oranje en zelfs het Surinaamse elftal niet uit. De man was gedreven en hoefde nooit gemotiveerd te worden. Zijn lijst met prijzen mag er ook zijn. Kampioen van Nederland, Champions League, bekers in verschillende landen en kleinere prijzen over de hele wereld. Hij werkte met de grootste trainers. Indrukwekkend is daarom een eufemisme voor wat hij heeft bereikt. Davids had een fantastische loopbaan.

Een loopbaan waarin hij de irritatie van volk en pers op de hals haalde. Die zonnebril hield hij steevast op als hij het journaille niet serieus nam en dat liet merken ook. Zelden verscheen hij overigens voor die pers. Als het al moest dan straalde de pitbull uit dat de wereld van het voetballen een abjecte wereld was. Davids was buiten het veld geen geliefde jongen. Hij verdiende zijn sporen op het veld.

Cruijff
En ineens is daar Cruijff. Die draagt de voormalige sterspeler op 6 juni voor als lid van de raad van commissarissen van Ajax. De ledenraad moet nog even stemmen maar dat lijkt een formaliteit. De voormalige grootmeester gaat het doen en die wordt niet tegengesproken. Samen met Davids worden Paul Römer, Marjan Olfers en Steven ten Haven binnengehaald. Mensen die geen ja-knikkers zijn op hun eigen discipline. IJzervreters dus. Mensen die alleen argumenten accepteren als die waardevol zijn. Geen meelopers.

Wat moet Ajax met Davids? Hij neemt in elk geval de nodige inhoudelijke kennis met zich mee. Want dat is volgens Cruijff nodig. De pitbull spreekt de taal van de voetballers. Hij begrijpt hen. Of hij dat temperament dat hij op het veld ten beste gaf daarbij kan gebruiken is de vraag. Sociale vaardigheden in een beursgenoteerd bedrijf zijn zo mogelijk nog belangrijker dan kennis. Afwachten dus tot Davids zijn eerste vergadering met de andere commissarissen beleeft. Met zonnebril op. Woest op alle aanwezigen terwijl hij elk gesprek afkapt. Of juist niet. Dat de voormalige schoft ineens een sociaal gedreven wonder blijkt. We gaan het zien.