Kijkbuiskansen: docu’s over dood, tweeverdieners, pesten met Peter van der Vorst

09-06-2011 18:00

VPRO Thema: tweeverdieners in de knel, 20:25 uur, Ned 3 – Ja, dat valt nog niet mee dat tweeverdienen en kinderen opvoeden. Het grut moet in de bakfiets naar de Montessorischool omdat paps de Landrover heeft, de poetsnegerin vergeet altijd de kattenbak schoon te maken, ‘s avonds moet er naar hockey worden gecarpoold en dan moet er ook nog worden gekookt en, heel belangrijk vanwege de hypotheek op de extra dakkapel, worden gewerkt op het hippe reclamebureau. Nee, tweeverdieners hebben het niet makkelijk. Gelukkig toont de VPRO zich enorm verschillig en betrokken bij deze Vergeten Groep Lijdende Nederlanders en laat feilloos zien hoe groot het leed dat grachtengordeldier met kinderen heet eigenlijk is. Aan bod komen onder meer: je kind wegbrengen terwijl het wieltje van je bakfiets stuk is, eten maken als de traiteur dicht is, hoe om te gaan met PVV-stemmers 300 km verderop, de microdocu “de hel: leven als tweeverdiener in een rijtjeshuis” van Michiel van Erp en een leuke consumentenkeurmerkrubriek over het allerbeste Zweedse eikenhouten speelgoed voor uw Sterre, Mees en Judo. Kortom: een schrijnende thema-avond.

The Andromeda Strain, 20:30 uur, RTL 7 – Enorm slechte pulpremake van prima origineel uit de jaren ’70. Zo slecht dat het leuk is, mits voorzien van voldoende chips/cola/bier/popcorn* *=doorhalen wat niet van toepassing is.

Gepest!, 21:30 uur, RTL 4 – Peter van der Vorst wordt vaak gepest vanwege zijn liefde voor het koningshuis. Dat hou je toch natuurlijk. Daarom zoekt hij lotgenoten op die ook worden of werden gepest en confronteert hij ze met de pestkoppen.

Online: documentaire donderdag over de dood

Het thema van documentaire donderdag is dood. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met een olifant als deze dood is? The Elephant: Life After Death brengt in beeld hoe het dode lichaam van een olifant een bron van leven is. Wat gebeurt er met een institutie als deze dood is? Mental: A History of the Mad House gaat over Britse gekkenhuizen, die nu niet meer als opslagplaats voor de crazies worden gebruikt. Tot slot: wat gebeurt er met u als u dood bent? Life After Life vertelt het verhaal van mensen die klinisch dood waren en het overleefden.

Verse afleveringen  vandaag van: Chaos (S01E01, morgen meer info), So You Think You Can Dance (S08E04), SouthPark (S15E07).

The Daily Show: Jon is niet langer afgeleid door piemels en vraagt zich af hoe het met de economie gaat. Obama feliciteert het restje Amerikanen dat nog een baan heeft.  Larry Wilmore legt uit hoe zwarten stemmen (grappig!). Weiner biedt zijn excuus aan aan Clinton (lolwut indeed). Larry King is te gast en doet komiekerig.

The Colbert Report: Stephen onderwijst ons over een kiesdistrict in Californie en heeft een hilarisch gesprek met het lid uit dit district over het huwelijk tussen mens en boom. De gast is Bre Pettis, die een 3D print maakt van het hoofd van Stephen (cool!).