Live reportage: De #marsderbeschaving

26-06-2011 17:45

Vandaag organiseert de kunstsector de Mars der Beschaving als protest tegen de voorgenomen bezuinigingen van Rutte I op kunst en cultuur. Er is een radio-uitzending live via de site te beluisteren en hier op DeJaap doet Annabel Nanninga verslag met regelmatige updates vanuit de Mars.

17:45 Onderweg vanaf Rotterdam CS om mij aan te sluiten bij de Mars voor de Beschaving zie ik meteen waar we het allemaal voor doen. Een keihard confronterend statement van de kunstopleiding. En de stakkers hebben godverdorie geeneens genoeg plakband om zich creatief uit te drukken!

18:15 De bezetting van Boijmans is net afgelopen, het aanmelden voor de Mars kan beginnen. Ik krijg een kaartje, maar dat groepsnummer, dat hoeft niet meer. Is afgeschaft, zegt de Mars-mevrouw. Mijn wandelgenoten: dertigers en veertigers, hip/alternatievig en redelijk monter. Iedereen kent elkaar geloof ik, veel ge-haaaai en gezoen. Achterop mijn deelnamekaartje: “Wij willen ons ongenoegen tonen over het ondoordachte kabinetsbeleid. Een beleid dat met keiharde bezuinigingen niet alleen de kunsten maar ook zorg, onderwijs en milieu disproportioneel treft.” Okidoki. Om 19:45 verzamelen, tot die tijd mag ik op vertoon van mijn Mars-kaartje gratis naar de naastgelegen Parade.

18:50 Zowel Rotterdam als de Parade vind ik naar, dus so much voor objectieve verslaggeving. Kunstminnend 010 zit en masse op de terrassen en consumeert daar tapas, cocktails, bionade, sushi en de onvermijdelijke sangria. De rijen voor de horeca zijn langer dan die voor de voorstellingen. Desalniettemin is er geen water-tot-aan-de-lippen-einde-van-de-beschaving crisissfeertje te bespeuren, maar wie weet komt dat straks nog?

20:00 Terug bij Boijmans. Ene Joost Conijn vliegt in een zelfgemaakt vliegtuig (dat stipje) over de menigte naar Den Haag. Vanuit de axie-bus nu een speech.

20:15 De boe-roepers roepen allerminst boe. Ze juichen zelfs erg veel. Voor Johan Simons, die een vlammend betoog houdt over de noodzaak van diversiteit en kunst.

Frenk van der Linden is DJ van de Mars radio, vanaf de axie-bus. Halina Reijn is gespot, zou ze meeMarsen of op de Parade blijven?

20:25 De Mars marcheert.

20:55 DE BUS DER BESCHAVING ZIT KLEM!

21:25 De Bus der Beschaving is los. Aan boord wordt live radio gemaakt, te beluisteren op 107.5 fm. Er is nu een saxofoonduo actief. Een al drie jaar in Amsterdam woonachtige muzikant die geen woord Nederlands spreekt en zijn kompaan produceren een ongemeen hels gesnerp. En dat mag niet wegbezuinigd worden!

Er lopen veel Beschaafden met ‘Henk’ en ‘Ingrid’ buttons. Wat dat betekent? Zoveel Beschaafden, zoveel antwoorden:
“Nou. Dat zei Geert Wilders ooit.”
“Dat wij ook heel gewone mensen zijn.”
“Dat Henk en Ingrid ook kunst nodig hebben.”
21:35 Opera mensen. Niks geen ‘potje met vet.’ Dat is voor Henken en Ingrids.
21:50 De eerste gewonden vallen, een valpartij en hop, langs de route zitten geschaafde Beschaafden. De Mars voert inmiddels over een fietspaadje van 1,5 meter breed.
22:00 Voxpopje vanonder de toren van Overschie. U wist dat de Mars langs uw huis zou komen?
“Nee. Dat hoorde ik vanmorgen in ‘t journaal. Het zouden duizend van die uitvreters zijn, maar ‘t zijn er een stukkie meer.” Zijn buurman: “Nounou.. Uitvreters.. Ópvreters.” Zijn vrouw: “Als we dat allemaal subsidie moeten geven zijn we snel leeg.” De man: “Daarom hebben we Rutte 1 in het leven geroepen hè.”
22:10 De Mars @ Overschie. Let u op de bruutsympathiserende Beschavingssticker boven de bel!
22:15 Marsverslag. Straks in nieuwsuur, nu op DeJaap.
22:20 Ook dit is beschaving.
22:25 En een extrabeschaafde Godwin!
22:40 Eerste boe-roepers langs de route gesignaleerd.
23:05 *strompel* Delft. Waar uw verslaggever straks gaat afhaken wegens morgenochtend vroeg weer aan de rechtse hobby ‘betaald werken voor de baas’.
Bonus: voorpaginakadertje in Spits van maandag 27 juni.