ThePostOnline

Jonge Socialisten: ‘Dit is niet mijn pensioenakkoord, vriend!’

27-06-2011 13:00

Het was gewoonweg niet te missen, de grootse bekendmaking van kabinet en sociale partners dat er een pensioenakkoord is gesloten. De betrokken partijen bejubelden het en zijn trots dat ze tot een akkoord zijn gekomen. Verdraaid logisch, de babyboomgeneratie, waarvan velen in de top te vinden zijn bij de sociale partners en de regering, komt er het beste vanaf. Zij worden namelijk ontzien in het nieuwe pensioenstelsel. Dat de rekening hierdoor bij jongeren komt te liggen schijnt hen niet te deren. De solidariteit van de vakbonden lijkt zich alleen nog te concentreren op de belangen van de generatie die nu het sterkst in de top van alle instituties in dit land is vertegenwoordigd: de babyboomers.

Hoe zij ooit in hun hoofd hebben kunnen halen dat dit pensioenakkoord de redding kan zijn voor zowel jong als oud is een groot raadsel. Met dit akkoord krijgen de fondsen namelijk meer ruimte en hoeven zij geen buffer aan te houden. Daarnaast mogen zij een verwacht beleggingsrendement nemen als rekenrente. Hiermee kunnen de pensioenfondsen op korte termijn meer geld uitkeren en blijft er minder over voor de 45-minners. Met andere woorden: dit pensioenakkoord maakt van het pensioenstelsel een casino, geeft de gokverslaafden stapels met bankbiljetten en de jongeren een kater achteraf met een miljardengat om op te vullen.

Tot hier en niet verder
Voor de JS is de maat vol! Met pijn in ons hart zien wij hoe de sociale zekerheid stukje bij beetje afbrokkelt en de zwakkeren in onze samenleving domweg aan hun lot worden overgelaten. De jongeren zijn hier de dupe van. Wij moeten leven met de erfenis van de babyboomgeneratie. Een erfenis met grote financiële risico’s en onzekerheden. Natuurlijk, de oudere generatie heeft hard gewerkt. Het zijn zij die ons land opgebouwd hebben in de decennia na de tweede wereldoorlog. Zij mogen terecht genieten van hun pensioen. Maar niet ten koste van alles! Daarom zeggen wij: tot hier en niet verder. De grens wordt overschreden met dit pensioenakkoord. Wij weigeren krom te liggen en onze toekomstige zekerheden op te geven, opdat babyboomers zich nergens zorgen over hoeven te maken. Het kan en mag toch niet zo zijn dat wij de volledige rekening moeten gaan betalen om zowel ons eigen pensioen als het pensioen van de gepensioneerden zeker te stellen?

Steun daarom de actie Dit is niet mijn pensioenakkoord, vriend! die is uitgezet via Facebook en Twitter en teken onze petitie waarin de minister wordt opgeroepen tot een daadwerkelijk solidair pensioenakkoord. Want als er pijn geleden moet worden, dan door iedereen.

Rick Jonker is voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA.