Thor Hushovd: God of Thunder #TdF

04-07-2011 20:00

De twee bekendste truien uit het wielrennen zijn de gele trui en de regenboogtrui. De gele trui wordt gedragen door de leider in de Tour de France, de regenboogtrui mag het hele wielerjaar aangetrokken worden door de wereldkampioen op de weg. Nadat zijn ploeg gisteren met klein verschil de ploegentijdrit won, mocht de Noor Thor Hushovd vandaag als leider in de Tour de France in de gele trui starten. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat hij dit jaar in de regenboogtrui rijdt als regerend wereldkampioen. Hushovd is pas de negende drager van de regenboogtrui die er in slaagt om ook de gele trui te veroveren.

Van de 76 wereldkampioenen op de weg zijn er dus slechts acht hem voorgegaan. De mythe in het wielrennen luidt dat het dragen van de regenboogtrui ongeluk brengt. En daar zijn, gravend in de geschiedenis, wel een aantal voorbeelden van. Het meest treffende voorbeeld is de Belg Jean-Pierre Monseré, die in 1971 tijdens de onbeduidende Grote Jaarmarktprijs in Retie verongelukte. In zijn regenboogtrui.

Geliefde voorjaarsklassiekers
Deze mythe leek in 2011 ook van toepassing op Thor Hushovd. In de door hem zo geliefde voorjaarsklassiekers waren zijn prestaties ronduit tegenvallend te noemen. Tot juni wist hij zelfs geen enkele wedstrijd te winnen. In de Ronde van Zwitserland won hij dan eindelijk zijn eerste etappe van dit jaar. Niet genoeg om te kunnen spreken van een succesvol seizoen, maar met het mogen starten in de gele trui wist hij in ieder geval de mythe te ontkrachten en de vloek te verbreken.

Niet zo vreemd, want laat “Thor” nou in de Noordse mythologie staan voor “God of Thunder”. Morgen raakt hij zijn gele trui ongetwijfeld kwijt. De beklimming van de Muur van Bretagne gaat waarschijnlijk te steil zijn voor hem. Grote kanshebber om die gele trui over te nemen? Cadel Evans. De huidige nummer 3 van het klassement. Evans, die vorig jaar ook al in de gele trui rond mocht rijden. Nota bene als houder van de regenboogtrui, aangezien hij in 2009 wereldkampioen op de weg was geworden. Bestaat die mythe nou wel of niet zult u zich afvragen. Want twee regenboogtruidragers die in opeenvolgende jaren ook de gele trui veroverden doet vermoeden van niet.

De mythe bestaat
De mythe bestaat: Evans viel vorig jaar in het geel. Hij bleek zijn elleboog gebroken te hebben. Fietste gewoon door, maar verloor een dag later wel zijn leiderstrui. Als “troost” mocht hij daarna weer gewoon zijn regenboogtrui aantrekken. Aan Thor om de mythe definitief te ontkrachten. Hij heeft er in ieder geval de perfecte naam voor.

(Vandaag hielp Hushovd zijn ploegmaat Farrar aan de ritzege. Kijk hier voor de uitslag en de stand)

@Dirque schrijft voor Het is Koers, waar DeJaap tijdens de Tour mee collaboreert.