Mûr-de-Bretagne: 170 kilometer voorspel #TdF

05-07-2011 20:00

Vandaag een etappe in Bretagne. Ruim 172 km van Lorient naar Mûr-de-Bretagne. Als je in Bretagne fietst weet je één ding zeker en dat is dat het regent. En dat deed het dan ook bijna de hele dag. Voor de Formule 1-fans die zich deze drie weken verdiepen in de Tour de France vaak het sein om nog even iets dichter op het scherm te kruipen. Want er zal wel gevallen gaan worden. En dat werd er dus niet. Ondanks het asfalt dat meer weg had van een lapjesdeken en ondanks het feit dat alle 198 gestarte renners nog in koers waren. Waren, want de eerste afstapper van deze Tour is bekend. Slecht nieuws voor onze zuiderburen, want meesterknecht Jurgen Van De Walle, in de eerste etappe hard gevallen, stapte al vroeg in de etappe af. Zijn opgelopen verwondingen noopten hem de remmen dicht te knijpen en vanavond alweer richting huis te gaan.

170 kilometer voorspel om tot een explosie van twee kilometer te komen. Herbert Dijkstra vermoeide de kijkers op Nederland 1 met zijn snelwegenverhaal en de Belgen hadden drie uur de tijd om dubbelzinnige grappen te maken. Naar goed gebruik reed er een kopgroep de hele dag vooruit. Zelden kregen zij meer dan drie minuten voorsprong. De Nederlandse cult-held en voormalig stratenmaker Johnny Hoogerland zat uiteraard in de kopgroep en hij werd vergezeld door de exoten Kadri, Intxausti, Erviti en de Fransman Jeremy Roy. Deze laatste staat op een aantal startlijsten van de Tour de France vermeld als “R. Jeremy”. Voor de mannelijke tourvolger vaak aanleiding voor een kleine glimlach. Plak er een snor op en je hebt een kopman uit een hele andere tak van topsport.

Leuk verjaardagscadeau
Deze koplopers werden uiteraard keurig op tijd bijgehaald door het ontketende peloton waarbij de ploeg van Philippe Gilbert samen met de ploeg van Cadel Evans al het kopwerk deed. Volkomen logisch, want Gilbert wilde vandaag per se winnen en zichzelf een leuk verjaardagscadeau geven en Evans wilde op de slotklim de gele trui pakken. Daarnaast zijn ze volgend jaar ploeggenoten, al is daar nog geen officiële bevestiging van.

Gilbert won dus niet, maar Evans deed dat wel. Maar pakte dan weer niet de gele trui. Want Thor Hushovd finishte ook in dezelfde tijd. Van de favorieten verloren Wiggins, Basso, Andy Schleck en Neerlands Hoop Gesink enkele seconden. 4,5 uur voorspel om vervolgens 4 minuten te genieten. Het was het waard. Hopelijk ook voor Jeremy Roy. Hij kwam op 3,5 minuut over de streep. Maar hij had wel ruim 3 uur in beeld gereden. En dat zie ik die kopman met snor uit die andere tak van topsport niet doen.

Voor de uitslag en stand klik hier

@Dirque schrijft voor Het is Koers, waar DeJaap tijdens de Tour mee collaboreert.