Tour: Rain Down On Me

07-07-2011 20:00

226,5 kilometer hadden de helden van het asfalt vandaag voor de boeg. Gestart werd er in Dinan. En als je dat maar plat genoeg uitspreekt, dan denk je gelijk aan die zanger van Kane. Niet geheel toevallig had de organisatie van de Tour de France er vandaag voor gekozen om de langste etappe van dit jaar in te plannen: “zo ver mogelijk van Dinan” was het motto. De eerste drie uur van de koers werd in de stromende regen verreden. Vreemd genoeg zonder valpartijen. De schrik zat er na de etappe van gisteren dan ook goed in. Gesink en Garate moesten vanochtend bij de Raboploeg met een heftruck uit bed getild worden. Want stijf. De sporen van het asfalt en de vangrail die ze toucheerden waren nog zichtbaar. Flandrien Tom Boonen, ook hard gevallen, was weer met ducktape aan elkaar geplakt en op zijn fiets gezet. Kortom: prima omstandigheden om eens lekker 5,5 uur te gaan fietsen met zijn allen.

Noren zijn winnaars
De dagelijkse kopgroep bestond dit keer niet alleen maar uit Franse Frikandelploegen, maar onze eigen Vacansoleil-ploeg had zelfs twee man vertegenwoordigd. Waar Johnny Hoogerland en Lieuwe Westra de afgelopen dagen om en om in de kopgroep zaten dachten ze vandaag slim te zijn door met zijn tweeën mee te glippen. Met als doel: de bolletjestrui zien te veroveren. Onderweg een drietal klimmetjes waar bovenop punten te behalen waren. Door een tactisch uitstekende move van de Vacansoleil-ploeg wist Hoogerland al op 40km van de eindstreep dat hij vandaag op het podium mocht verschijnen om daar de luchtzoenen van de rondemissen in ontvangst te nemen en de polka-dot-jersey aan te trekken. Koning. Bergkoning. In ieder geval voor één dag. En dat met zo’n naam.

De Italiaan Malori hield uiteindelijk nog het langst stand. Voeckler deed zijn dagelijkse ultieme poging en Bauke Mollema probeerde het nog in de laatste honderden meters, maar uiteraard werd het een massasprint. Een massasprint op een oplopende weg die ook nog eens drijfnat was. Geen normale massasprint dus. En waar er maar twee Noren in koers zijn, waarvan er één in de gele trui rondrijdt, wist de andere vandaag de etappe te winnen. Edvald Boasson-Hagen. Noren zijn winnaars.

Voor de uitslag en de stand klik hier

@Dirque schrijft voor Het is Koers, waar DeJaap tijdens de Tour mee collaboreert.