Vluchten met Van Garderen

09-07-2011 20:00

Vandaag zou de Tour de France dan echt van start gegaan. Althans, dat werd geroepen door de kenners en autoriteiten op wielergebied. Want de finish lag op een heuse berg. De Super Besse. Dat renners als Contador en Samuel Sanchez al minuten verloren hebben en renners als Horner en Wiggins het bekende “abandon” achter hun naam hebben staan, wordt door deze kenners vergeten. Maar de Tour wacht op niemand en dus is hetgeen gisteren gebeurde al lang niet meer interessant. Vandaag werd het wel interessant, door Tejay van Garderen.

Super Besse.
Dat is een vreemde naam voor een vreemde berg. Zoals Tejay van Garderen een wat vreemde naam is voor een wielrenner. Deze 22-jarige renner van HTC-Highroad rijdt zijn eerste Tour de France en ondanks zijn talent moet hij deze drie weken “knechten” voor Tony Martin en Peter Velits. En op zijn tijd even een sprintje aantrekken voor ploeggenoot Cavendish. Van Garderen, Hollandser kan een achternaam bijna niet klinken. Hij reed dan weliswaar voor de opleidingsploeg van de Rabobank en heeft een Nederlandse stiefvader, maar is verder een volbloed Yank.

In het algemeen klassement stond hij inmiddels op ruim 8 minuten van leider Hushovd. Ver genoeg om van het peloton een vrijgeleide te krijgen in een ontsnapping. Samen met acht andere vrijbuiters vormde hij vandaag de kopgroep. En waar de sprintersploegen de afgelopen dagen verantwoordelijk waren voor het terughalen van de kopgroep, probeerde Vinokoerov dat vandaag alleen.
Van Garderen werd uiteindelijk op de slotklim teruggepakt. Zoals ook alle anderen van de vroege vluchters teruggehaald werden. Alleen de Portugees Rui Costa wist de grote mannen voor te blijven en won voor Gilbert. Neerlands hoop Robert Gesink had een complete off-day en verloor tijd op zijn concurrenten. Zijn witte trui behield hij. Zoals Hushovd het geel hield en Gilbert het groen aan mocht trekken. Johnny Hoogerland verloor zoals verwacht zijn bolletjestrui. Aan Tejay van Garderen. Een troostprijs.

De Tour de France is een week onderweg, en vroege vluchten leken iedere keer kansloos. Tot vandaag. Succesvol vluchten. Wat Tejay van Garderen ongetwijfeld zou willen doen wanneer hij in het plaatsje op de Veluwe komt waar zijn achternaam aan ontleent is. Heel hard wegvluchten. Want in Garderen bestaat de bevolking grotendeels uit mensen die er in geloven dat het instorten van het dak van het stadion van FC Twente, waarbij twee mensen om het leven kwamen, een straf van God is.

Hopelijk slaagt zijn vlucht dan wel.

Voor de uitslag en de stand klik hier