Rot op Lars Ytting Baksen!

13-07-2011 20:03

Man van de dag was vandaag natuurlijk de Deense knecht Lars Ytting Bak. Deze geweldenaar reed deze Tour al zo’n 7756 kilometer op kop en deed daar vandaag nog zo’n 120 kilometer bij. Dat doet hij allemaal voor zijn kopman Mark Cavendish, die dan vervolgens op kinderlijk eenvoudige wijze de massasprint wint. Allemaal prachtig, maar zulke lieden zijn te vaak de held van de dag.

Lars Ytting Bak, ooit nog opgepikt door Arend Scheppink met de sympathieke BankGiroLoterij-ploeg, is een knecht uit duizenden. Zo iemand die hele rondes op kop rijdt, z’n kopman aflevert en nooit opgeeft behalve als z’n been eraf ligt. Natuurlijk is hij ook een motor in de ploegentijdrit en is hij sterk in de individuele tijdrit. Hij is ook nog eens kampioen van Denemarken geweest en heeft stiekem top 20 gereden in de Giro d’Italia. Alsof dat allemaal niet indrukwekkend genoeg is de oersterke Bak ook nog goed in eendaagse wedstrijden als Parijs-Roubaix, waar hij dit seizoen vijfde werd.

Strontvervelend zijn ze, die knechten die zo goed zijn. Of ze nou Andrea Tafi heten of Gert Jakobs, allemaal zijn ze van hetzelfde laken een pak. Iedere wielerwedstrijd duiken ze weer op. Ze maken elke wedstrijd dood met hun eentonige gestoemp. Er rijdt een kopgroep weg uit het peloton, en ja hoor, daar gaan ze weer aan kop van het peloton sleuren. Het liefst in de regen. Elk initiatief in de koers slaan zij dood, door weer hun ballen er af te draaien. Ja, het hoort bij de wielersport, maar vervelend is het wel, net als de bewondering die hen ten deel valt. Vooral TV-commentatoren hebben, bij gebrek aan actie in de wedstrijd, het graag over hoeveel werk deze mensen wel niet opknappen.

Het zijn niet de ploegleiders of de oortjes die de koers saai maken, maar de Lars Ytting Baksen van deze wereld. Gelukkig komen morgen de bergen. Dan krijg je de berg-Lars Ytting Baksen, die dit jaar Steve Morabito en Maxime Montfort heten. Die zijn gelukkig niet zo goed, dus wordt het iets minder saai in de Tour de France.

Cavendish won dus, volledige uitslagen en standen: www.letour.fr.