Grote DeJaap zomeressaywedstrijd (prachtige prijzen)

15-07-2011 11:39

Het is zomer en het regent. Een prachtig moment om uw online journalistiek talent eens aan te scherpen en deel te nemen aan onze nu al befaamde DeJaap-essaywedstrijd voor gevorderden. Omdat dit de allereerste wedstrijd ooit is, weten we nog niet wat voor prijzen we gaan uitreiken maar zeker is dat dates met redactieleden en eeuwige roem deel gaan uitmaken van het totale prijzenpakket. Maarrrrr, wat moet u doen? Simpel: schrijf twee essays (beiden van 400 woorden) op basis van onderstaande gegevens. Mail de essays naar de redactie, wacht rustig af en F5 net zolang op DeJaap tot u uw essay gepubliceerd ziet en uw prijzenpakket thuis wordt gestuurd. Vergeet dan niet volledige naam en adres te vermelden natuurlijk.

Essay 1:

Bekijk dit fragment waarin u de beroemde mevrouw Tokkie in gevecht ziet met een jongere die een getinte huidskleur heeft en meent dat Nederland helemaal geen vrij land is en dat je niet zomaar mensen mag filmen op de openbare weg. Benader de problematiek die wordt getoond vanuit oud-linkse hoek en probeer in uw essay samen te vatten hoe dit probleem ontstaat, wiens schuld dat is en hoe dit allemaal kan worden opgelost. Maak gebruik van de begrippen: neo-liberale wind, guur rechts, bruin 1, racisme, bezuinigingen, geen eigen wil, PvdA, Vara, eerlijker, verheffing, gelijk, solidariteit, hypotheekrenteaftrek.

Essay 2:

Bekijk deze fotoserie waarin u een bewoner van de probleemwijk Assen-Oost ziet vertellen waarom uitkeringen eigenlijk oneerlijk zijn (in de uitzending zelf vertelt hij dat “werken niks voor hem is”, dat “sommige mensen willen werken en anderen liever thuis zitten” en dat je “het type moet zijn voor werken”). Benader de problematiek die wordt getoond vanuit neo-liberale hoek en probeer in uw essay samen te vatten hoe dit probleem ontstaat, wiens schuld dat is en hoe dit allemaal kan worden opgelost. Maak gebruik van de begrippen: PvdA-puinhopen, knieschot, profiteurs, eigen verantwoordelijkheid, knuffelmentaliteit, pamperen, Vogelaar, weg-met-ons, linkse kerk, repressie, zero tolerance, de islam.

SUCCES!