Tour: The Andyman on Tour

21-07-2011 20:00

Zestig kilometer klimmen over de Agnel, de Izoard en de Galibier. De Koninginnerit. De enige passende omschrijving voor deze etappe. Duizenden hoogtemeters en vooral geen enkele meter vlak. En dan ook nog eens de hele dag volle bak wind tegen. Waar de Tour van dit jaar al 2,5 week op slot zat, zou vandaag de sleutel gevonden moeten worden door de grote namen in het klassement. Die gekke Voeckler reed immers nog steeds in het geel rond en de interviews na afloop van de etappe van woensdag beloofden vuurwerk. En vuurwerk kwam er.

Al was het vooral vuurwerk van Team Leopard. De ploeg van de broertjes Schleck stuurde twee man mee in de kopgroep en achteraf gezien bleek dit een masterplan waar Bjarne Riis, ploegleider van Contador, met gepaste jaloezie naar gekeken zal hebben. Halverwege de tweede beklimming van de dag ging Andy Schleck er al vandoor uit de groep met favorieten. Een “Landisje”. Hij kreeg al snel twee minuten ruimte en werd opgepikt door zijn ploegmaten Posthuma en Monfort. In de aanloop naar de Galibier wisten ze dit verrassend genoeg uit te breiden naar een dikke vier minuten. Ondanks het feit dat de Spaanse coalitie van Contador en Sanchez in samenwerking met wat ploeggenoten van Evans op kop van de achtervolgende groep reed.

Het Geel
Bij het begin van de Galibier zette Cadel Evans zich op kop en wist in een klimtijdrit de schade te beperken tot een ruime twee minuten. Voeckler zal hem dankbaar zijn. Die behield wederom het geel, al is zijn voorsprong geslonken tot 15 seconden op The Andyman. En waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Contador en Samuel Sanchez kunnen definitief een kruis zetten over hun aspiraties. Adios amigos! Normaal gesproken zijn er nog vier kanshebbers op de eindzege. De gebroeders Schleck, Cadel Evans en Voeckler. Die laatste kwam juichend over de streep toen hij zag dat hij zijn gele trui had weten te behouden. Mooi, maar tevens een teken aan de wand. De man ziet zichzelf niet als winnaar van deze Tour en dat gaat normaal gesproken ook niet gebeuren. Evans lijkt alles op de tijdrit van zaterdag te gooien en de Schleckjes zullen er morgen op Alpe d’Huez alles aan doen om hun voorsprong op Keedol te vergroten. Want dat zal nodig zijn.

Reden de Nederlanders vandaag nog in beeld? Jazeker. Drie stuks telden we in de kopgroep en Gesink ging voor de klassieke “chasse patat” in een kansloze poging om de sprong te maken van het peloton naar de kopgroep. Hij finishte uiteindelijk als 21e vandaag. Net voor Rob Ruigh. Die zijn eerste mindere dag van deze Tour had. Ondanks dat kroop hij wel weer in de top 20 van het klassement. En daar zullen we het mee moeten doen. Want dromen van een Nederlandse zege op Alpe d’Huez lijkt zinloos, gezien de ontwikkelingen bovenin het klassement.

Buiten tijd
De bus kwam overigens buiten tijd binnen. Slim genoeg hadden ze deze bus zo groot gemaakt dat de organisatie ze niet uit koers kon nemen. Want de stoere Fransen nemen natuurlijk geen 90 man uit koers. Regels zijn regels. Behalve in Frankrijk. Benieuwd of ze dat morgen ook gaan doen. In een ware sprintetappe van zo’n 100 kilometer met drie enorme bergen is de kans groot dat er wederom veel renners buiten tijd aan gaan komen.

Wie er buiten tijd finishten ziet u hier