ThePostOnline

Ybo Buruma: ongeschikt voor de Hoge Raad

30-08-2011 12:00

Zaterdag werd bekend dat Ybo Buruma zijn lidmaatschap van de PvdA opzegt voordat hij als wordt opgenomen in de Hoge Raad. In maart werd de Nijmeegse hoogleraar door de Tweede Kamer benoemd in het hoogste strafrechtorgaan van ons land. De Partij voor de Vrijheid was destijds tegen die benoeming, omdat hij PvdA-lid was. Buruma zwichtte voor de PVV.

In Nederland zijn rechters politiek onafhankelijk, dat is onderdeel van de scheiding der machten. Dat is een groot goed. Die scheiding der machten wordt echter vaak verkeerd begrepen. Zij betekent namelijk niet dat rechters geen politieke mening hebben. Dat is namelijk onmogelijk, rechters zijn gewoon mensen. Dat mensen gewicht toekennen aan de politieke overtuigingen van rechters, is een gevolg van het doorgeslagen denken dat politiek heel belangrijk is. Een rechter wordt ook beïnvloed door zijn al-dan-niet aanwezige religieuze overtuiging, de voorliefde voor een voetbalclub, een afkeer van roodharigen of zijn seksuele geaardheid. Dat kan, op verschillende momenten, invloed hebben. Maar de grap is dat dat dus niet uitmaakt. Een rechter is niet onafhankelijk als persoon, maar in zijn functie.

Bovendien hebben alle volwassen inwoners van Nederland, op een paar geestelijk gehandicapten na, passief kiesrecht en het recht op vereniging. Dat staat in de grondwet en die geldt ook voor rechters. Dat betekent dat ook rechters gewoon mogen stemmen en dat ze ze zich bij elke legale club in Nederland mogen aansluiten. Een rechter mag dus PVV, NCPN, zelfs CDA stemmen. Op dit moment mag een rechter ook gewoon lid worden van pedovereniging Martijn. Dat zal wel niet in lijn zijn met het gesundes volksempfinden, maar in een rechtsstaat is dat nu eenmaal zo. Dus mag een rechter ook lid zijn van een politieke partij.

Politisering van de rechtspraak
In zijn functie is het dan ook volstrekt onbelangrijk wat voor voorkeuren hij heeft. De Hoge Raad moet oordelen over het verloop van een proces. Het hele Nederlandse strafrecht is erop gebaseerd dat rechters in hun oordeel hun politieke, seksuele of voetbal voorkeuren buiten beschouwing laten. Zodra je dat niet meer gelooft, kun je alle rechters wel ontslaan. Of je moet de rechtspraak politiek maken, met verkozen rechters, zoals in de Verenigde Staten. Dat kan echter alleen maar als je het hele systeem verandert. De PVV is daar alvast mee begonnen: de partij van Geert Wilders maakt de rechtspraak politiek. Niet alleen door te mekkeren over Buruma, maar ook al eerder, bij het proces tegen Geert Wilders.

Buruma geeft de volgende reden op voor het neerleggen van zijn partijlidmaatschap:
Er zijn nu misschien wel anderhalf miljoen mensen die denken dat ik geen goed recht over ze spreek omdat ik bij de PvdA ben. Dat wil ik niet.

Door zijn partijlidmaatschap op te geven politiseert ook Ybo Buruma de rechtspraak. Hij geeft hiermee namelijk toe dat dat invloed zou kunnen hebben. Nog voordat hij begonnen is, zwicht hij voor de politiek. Hij doet mee aan het verkeerd uitleggen van de scheiding der machten en hij ontzegt zichzelf grondrechten. Daarmee toont Buruma zich ongeschikt voor een positie in de Hoge Raad.


Huub Bellemakers vindt het vooral belangrijk dat mensen van verstand van Nederlands recht in de Hoge Raad zitten. De rest is niet belangijk.

Foto via DDRN