ThePostOnline

PVV-er Wim Kortenoeven ontkende native americans

01-10-2011 16:08

In oktober 2011 schreef DeJaap-redacteur Huub Bellemakers het volgende over Wim Kortenoeven: Een PVV-er die iets doms roept op twitter is niet heel vreemd. Iedereen roept immers weleens domme dingen op twitter. PVV-er Wim Kortenoeven maakte het echter wel heel bont. In één tweet plaatste hij de geschiedenis van Israël minimaal 20.000 jaar achteruit en vaagt hij Nederland van de prehistorische kaart. Of hij ontkende even het bestaan van hele volkeren.

Wim Kortenoeven is Israël-lobbyist, tegenwoordig vanuit de Tweede Kamer. Dat is prima, die mensen moeten er ook zijn. Maar is het dan nodig om totale onzin te verkopen? Het Israelisch-Palestijnse conflict is ingewikkeld en een beetje spelen met historische waarheden hoort daarbij.  Al was het alleen maar omdat veel uit de prehistorie van Israël niet zo heel duidelijk is. Dat heb je nu eenmaal met oude geschiedenis.

Als je kijkt naar zijn tweet staat er een aantal keren onzin. “Jeruzalem was al hoofdstad van Israel”, daar begint de moeilijkheid al. Afgaande op Bijbelse bronnen was Jeruzalem in de 11e eeuw voor Christus inderdaad voor het eerst hoofdstad van “Israel”. Daarna ook heel vaak niet en de continuïteit die Kortenoeven hier suggereert komt politiek goed uit maar is historisch dubieus.  Maar laten we de 11e eeuw als uitgangspunt nemen. Volgens Kortenoeven lag Nederland op de bodem van de Noordzee en was Londen een moeras.

Drieduizend jaar geleden waren er inderdaad gedeeltes van Nederland die onder water stonden. Met name West-Nederland was een grote rivierdelta, met heel veel water van zowel grote rivieren als van de Noordzee. Het grootste gedeelte van het huidige Nederland lag echter gewoon boven de zeespiegel. Er woonden ook  mensen. Londen werd inderdaad pas in de 1e eeuw voor Christus gesticht door de Romeinen. Daarvoor was er al wel landbouw en woonden er gewoon mensen. Het zal ongetwijfeld moerassig zijn geweest, die neiging hebben gebieden rond rivieren nu eenmaal.

Indianen bestaan niet?
Dat Kortenoeven niets weet over de westerse prehistorie, het zij hem vergeven. Ook hoeft hij niet de exacte migratiegeschiedenis van Amerika te weten. Maar stellen dat Amerika drieduizend jaar geleden onbewoond was gaat wel heel ver. Wanneer de mens precies Amerika bereikte is natuurlijk voer voor wetenschappelijke discussie. Middels mitochondriaal DNA en opgravingen is men er toch wel vrij zeker van dat minimaal 20.000 jaar geleden er al mensen in Amerika woonden.  Waarschijnlijk al eerder, maargoed. Kijk bijvoorbeeld dit kaartje (wellicht wetenschappelijk al achterhaald maar het geeft een beeld)

Blijkbaar is Kortenoeven of dom of racistisch. Want hij ontkent het bestaan van Native Americans.  Is dat een soort 16e eeuws wereldbeeld? Vind hij Native Americans echt geen mensen? Dat zou echt heel schandalig zijn, ronduit racistisch zelfs. Waarschijnlijker is het gewoon domheid. In de opzichtige  poging een historische claim op Jeruzalem te leggen, gooit hij onzin op twitter. Onzin die historisch onwaar is, waar je in de Verenigde Staten meteen je zetel voor in zou moeten leveren.

Domheid mag in Nederland. Domme dingen zeggen valt onder de vrijheid van meningsuiting. Je mag zelfs met kulonderzoek een debat over een niet bestaand probleem aanvragen in de Tweede Kamer. Voor iemand die middels historische beweringen z’n politieke ideeën probeert te staven, is het echter wel heel erg treurig. Dat hij dan ook nog geretweet wordt door hordes andere kritiekloze Israel-aanhangers maakt het des te treuriger.