Het gaat goed met Nederland

03-10-2011 21:00

Het gaat goed met Nederland. Zelden was de politieke participatie zo groot als op het huidige moment. Vooral de belangrijke zaken des levens worden met de grootst mogelijke nuance en kennis besproken. Dit tot op het schoolplein van de lagere school. Ja, zelfs de allerjongsten van onze samenleving voelen zich betrokken.

Zo kwam onlangs de zevenjarige dochter van vrienden van mij thuis met de zeer uitgesproken en onderbouwde mening dat er geen moskeeën meer in Nederland mochten worden gebouwd. Haar goed recht uiteraard, we leven immers in een land met vrijheid van meningsuiting.

Bidden moesten ze maar in hun eigen land doen, zei zij onomwonden in op de vraag ‘Waar moeten zij dan bidden?’. Alle moslims zijn immers buitenlanders, en die horen hier niet. Een prachtige en duidelijke mening, verdedigd met een even prachtige houding van het gelijk van een kind. Het schoolplein heeft haar veel bij gebracht, verrijkt met kennis en nuance.

Hoepelen
Een kennis en nuance die duidelijk naar voren kwam, toen gevraagd werd wat dat was dan, een moslim. Het antwoord daarop wist zij niet. ‘Anders’, mompelde zij, ‘Die zijn anders dan wij.’

Ja, het gaat goed met Nederland, ons schoolplein in het groot. Laten we weer gaan hoepelen.


Tjeerd van Erve is docent geschiedenis en muziekcriticus voor o.a. NU.nl en Gonzo (Circus).